”Jag är inte orolig – men det behöver komma nederbörd”

Daniel Wäjersten.
Foto: LJ / TR Media

Unge tränaren Daniel Wäjersten syns alltmer i hetluften.

Den här veckan hoppas han på regn och nya V75-segrar.

I början av 2018 köpte Daniel Wäjersten träningscampen Solum, drygt sex kilometer från Bergsåker, av Svante Båth. Proffslicensen plockade han ut i slutet av 2017. Gården har knappt 70 boxar och sedan har han 15 platser på banan.

– Jag har runt 70 hästar i träning och är på en nivå som passar. Just nu har vi inga på banan men den 1 september kommer cirka 15 unghästar, berättar Wäjersten.

Sommaren har varit varm och Daniel längtar efter regn.

– När det är så här varmt blir extra mycket jobb med att vattna träningsbanorna och man får göra det på kvällarna.

Sommaren 2018 var också den het.

– Jag tar vatten från en bäck och den sommaren sinade ån. Då byggde jag en damm men nu vet jag inte när det regnade senast och även dammen håller på att blir torr. Jag är inte orolig men det behöver komma nederbörd.

”Det är det viktigaste för mig”

2020 sprang stallet in 6,8 miljoner kronor och hittills i år har hästarna tjänat 4,8 miljoner. Sedan starten som tränare har han varje år haft drygt 25 i segerprocent.

– Första året som tränare ville jag visa upp mig men de senaste två åren har vi startat på V75 och även åkt en del till Solvalla. Jag är nöjd med segerprocenten men det viktigaste för mig är att köra in så mycket pengar som möjligt till hästägarna.

På Hagmyren på lördag har han tre chanser att förbättra siffrorna. 5 Esprit Sisu och 7 J.H.Mannerheim startar i högsta klassen (V75-3).

– Esprit Sisu hade bara en normaldag senast men han blev lite tung med framskor och det norska huvudlaget gav fel effekt. Näst senast var hästen jättebra och nu blir det barfota runt om samt öppet huvudlag.

– J.H.Mannerheim svarade för ett kanonlopp senast och hästarna är likvärdiga.

”Hästen var ursäktad”

Tränaren kör själv Esprit Sisu.

– Jag har pratat med ägarna och så länge de inte har några andra önskemål så kör jag hästarna varannan gång om de möts.

11 Xanthis de Roi (V75-7) har vunnit tre av fyra starter hos Wäjersten.

– Senast blev det fel, hästen var ursäktad och autostart är en fördel. Han är färsk i klassen och har bakspår men lång distans passar fint.