Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är extra taggad – men inte nervös...”

Hon har redan befunnit sig i stormens mitt två gånger som aktiv. 

På söndag får Jennifer Tillman för första gången se Elitloppet från kommentatorshytten. 

– Det är inte många som vet hur det känns att defilera framför E-läktaren den dagen, säger hon. 

Jennifer Tillman är en av endast tre kvinnor som kört Elitloppet, och gjorde bland annat stor succé när hon 2015 vann sitt försöksheat med Royal Fighter. 

Numera har hon dock lagt kuskkarriären åt sidan, då hon inte får ihop det med livet som mamma till en ettårig son samtidigt som hon är expert i TV4:s travsändningar.

– Jag tänkte innan att det inte skulle bli några problem. Men det är svårt att kombinera. I nuläget går det inte. Man är ju lite allt eller inget. Jag kommer köra fler lopp så klart, men som det är nu blir det svårt, säger Jennifer Tillman. 

Är det tråkigt att inte hinna köra? 

– Jag var väl medveten om att det skulle kunna bli svårt och jag kände att tiden var inne för att skaffa barn. Det är en annan vardag nu och den trivs jag väldigt bra med också. 

”Extra taggad – men inte nervös” 

När årets Elitlopp avgörs är hon dock i allra högsta grad inblandad ändå. 

Denna gång som expertkommentator bredvid Göran Borgås. 

– Jag jobbade på innerplan i fjol, men jag har aldrig suttit i hytten under Elitloppet tidigare. Det är första gången, säger hon. 

Hur känns det?

– Det ska bli spännande så klart. Jag får i alla fall se loppet från bästa parkett. Jag får bra utsikt över hela loppet, så det kommer vara jättehäftigt. Att få känna hur hela Solvalla kokar under en, säger hon. 

Extra nervöst? 

– Nej, jag litar på Borgås, säger hon och skrattar. Han är så skicklig så vi kommer nog lösa det där. Det är han som refererar. Jag är bara bisittare. Så det är klart man är extra taggad, men kanske inte nervös. 

”Spelarna kan vara lite väl dömande i bland” 

Från spelarkåren kritiseras i bland de tidigare aktiva experterna i tv-rutan för att vara ”för snälla” mot kuskarna i loppen. 

Jennifer Tillman medger att det är en svår balansgång, men att hon också har ett ansvar att delge kuskarnas perspektiv.

Är det jobbigt att kritisera kolleger? 

– Ja, det är alltid svårt på ett sätt. Samtidigt vet jag att om jag kritiserar någon så är personen säkert självkritisk också. Då har det förmodligen blivit fel. 

– Sedan tycker jag också det är bra att vi som aktiva är med, eftersom vi kan försvara dem många gånger. Som spelare tänker du på ett helt annat sätt. Jag har även fått en större förståelse för spelarna nu när jag jobbat i tv. 

– Samtidigt får man inte glömma bort att man som aktiv måste göra olika val. Eftersom jag gjort de valen själv vet jag ofta hur de tänker, och kan i bland försvara dem. Det är bra att få syn från båda håll. Spelare kan vara lite väl dömande i bland, som vissa gånger är oförtjänt. 

”Det är jättetråkigt så klart”

Är det annars en fördel som kommentator att du kört loppet själv? 

– Det är ingen nackdel i alla fall. Den erfarenheten man har kan ingen ta ifrån en. Det är inte många som vet hur det känns att defilera framför E-läktaren den dagen. Det är häftigt. Jag har ju fått uppleva det två gånger. Det är en merit och så klart en fördel också.     

Det faktum att det även i år saknas kvinnor i startfältet tycker hon är tråkigt. 

– Det är jättetråkigt så klart. Tjejer skulle göra det lika bra som killar. Sedan får man inte glömma att det är jättemånga, både på tjej- och killsidan, som skulle vilja vara med – men som aldrig får chansen. Det är så få som får köra ett Elitlopp. Men det är ännu svårare om du är en tjej. 

– Vi får hoppas att det dyker upp en ny snart igen. Jag hade hoppats på Emilia Leo i år, men det blev inte riktigt så. 

Jennifer Tillman om...

... Årets upplaga av Elitloppet: 

– Readly Express och Propulsion är ju så klart de två största, som man verkligen vill se mötas. Nu fick Readly ett dåligt spår, men jag tror inte det kommer hämma honom så mycket. Han löser nog det ändå. Sedan blir det spännande att se vad Aubrion du Gers kan hitta på från ett innerspår, bara han inte blir fast. Man vill ju verkligen se vad han kan.

 

... Vem som vinner: 

– Om jag måste säga någon säger jag nog Propulsion, men det är otroligt svårt. 

 

... Starkaste Elitloppsminnet:   

– När jag vann Elitloppsförsöket 2015. Det var mycket tankar inför det loppet. Först fick man ett dåligt startspår och tänkte att det fick bli som det blir. Sedan fick vi gå i ”dödens” som vi absolut inte ville, då tänkte jag att vi skulle ta det lugnt och försöka bli bland de fyra åtminstone. Jag visste att Royal var i väldigt bra form. 

– Sen var det helt osannolikt när han kopplade greppet på upploppet. Det är inte så många som gör om det loppet. Han var riktigt imponerande.