Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häver tillträdesförbudet – efter regeländringarna

Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport och UETFoto: kanal 75
Halmstadtravets vd Dag EknerFoto: TR Media/KANAL 75

Det italienska storloppet ”Lotterian” omgärdades i år av svarta rubriker. 

Anledningen: Kuskarnas drivningar under dagen. 

Nu skärper Italien drivningsreglerna, vilket lett till att Halmstadtravet nu häver sitt förbud mot de fyra italienska kuskarna. 

– Vi kan nu konstatera att det skapade mer uppmärksamhet och debatt än vad vi på förhand trodde, skriver Halmstadtravets vd Dag Ekner i ett pressmeddelande enligt Travronden.  

Den svenske stjärntränaren Daniel Redén var en av många som riktade hård kritik mot kuskarnas drivningar när ”Lotterian” avgjordes i Italien.  

Bland annat kritiserades V75-kusken Alessandra Gocciadoro, som senare bad om ursäkt för tilltagen under storloppsdagen. 

Nu kommer reglerna, från och med 1 juni, skärpas inom den italienska travsporten. 

”Körspöet får inte höjas över axeln och drivningen begränsas till högst 7 slag, varav högst tre under de sista 200 metrarna. Bestraffningarna skärps också kraftigt”, skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande. 

”Tuff och konstruktiv dialog”

Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport och UET, ser positivt på regeländringen. 

– Kritiken mot de avskyvärda och oacceptabla drivningarna i samband med Lotterialöpningen i Italien var mycket omfattande i Sverige och Norge. På UET:s styrelsemöte hade vi en tuff och konstruktiv dialog med representanten för den italienska travsporten, som nu agerar i linje med UET:s reglemente. Det är ett positivt första steg och vi kommer självklart följa upp vad som händer i Italien den närmaste tiden, säger hon i pressmeddelandet. 

Förväntar sig att Halmstad häver tillträdesförbudet

I Sverige valde Halmstadtravet att porta Alessandro Gocciadoro och tre andra italienska kuskar efter loppen i Italien, nu rapporterar Travronden att banan häver sitt förbud. 

”Syftet med vår banas avstängning av fyra aktiva från Italien var att säga – nu får det vara nog. Genom att sätta ned foten ville vi skapa debatt inom en för oss överlevnadsfråga för travsporten. Vi kan nu konstatera att det skapade mer uppmärksamhet och debatt än vad vi på förhand trodde. Ända in i UET-mötet i Berlin för ett par veckor sedan. Som eftermäle till det har det nu kommit besked från Italien om ändringar i deras reglemente. Därför häver vi nu den tidigare avstängningen”, skriver Halmstadtravets vd Dag Ekner i ett pressmeddelande enligt facktidningen.