Foto: ANDREW MEDICHINI / APFoto: ANDREW MEDICHINI / AP
 Foto: ANDREW MEDICHINI / AP
Foto: SUVAD MRKONJICFoto: SUVAD MRKONJIC
 Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

”Inte godkänt – tyvärr klaffar det inte så ofta”

Publicerad

På lördag är det dags för det tredje uttagningsloppet till Olympiatravet på Jägersro. 

Prisutdelare och ambassadör är den här gången OS-hjälten Björn Lind, 40.  

Som nu berättar om travintresset, nya livet och hans tankar om längdherrarnas insats i OS. 

– På herrsidan var det inte tillräckligt bra, säger han. 

2006 stod stjärnorna rätt på OS-himlen för Björn Lind, som skrev sig in i historieböckerna med sina två guld i Turin. 

Föga förvånande är det också guldvintern i Italien som är ett av hans starkaste minnen från de olympiska spelen. 

Men han lyfter även fram sitt första OS, i Salt Lake City 2002. 

– Det blev en annan typ av upplevelse. Det var första gången och USA är bra på att arrangera event, så det var väl kanske en häftigare upplevelse på det sättet. 2006 var det väldigt mycket fokus på prestation, berättar han. 

Jobbar med sportevent i Kina 

Nio år senare, 2011, bestämde sig Lind för att lägga skidstavarna på hyllan. 

Men han har knappast legat på latsidan efter det. 

I tre år jobbade han för skidklädmärket Craft, 2015 var han med i SVT:s program Mästarnas Mästare – och numera spenderar han 100 dagar av året i Kina. 

Där han jobbar för ett företag som sysslar med sportevent. 

– Vi arrangerar bland annat det kinesiska vasaloppet, maratonlopp och cykellöpningar, säger han. 

”Tyvärr klaffar det inte så ofta”

Under en period var han dessutom bollplank till den svenska längdskidåkaren Calle Halfvarsson. 

Som inte motsvarade de högt ställda förväntningarna under OS i Pyeongchang i vintras. 

Du som känner honom – vad tror du det beror på? 

– Nu har jag inte så mycket kontakt med honom nuförtiden… Men man har ju rätt bra koll på sporten ändå. Han har haft rätt mycket sjukdomsproblem de sista åren, det är ju oerhört viktigt att få vara frisk. Klaffar allt har han en grundkapacitet som är bland de bästa i världen, men tyvärr klaffar det inte så ofta. Vilket förmodligen beror mycket på sjukdomar och den typen av problem. 

Hur ser du på herrlagets insats överlag? 

– Som lag var det så klart inte godkänt. Damerna gjorde det fantastiskt, men på herrsidan var det inte tillräckligt bra. Så enkelt är det. Sedan var det ju en del unga och nya som man kanske inte kan förvänta sig så mycket av. Men helheten var klart icke-godkänd. Det känns som att det är lite utmaningar på herrsidan, kanske ett generationsskifte som är på gång. 

”Vet inte om man får säga det...”

Nu är Björn Lind dessutom aktuell som en av ambassadörerna till årets Olympiatrav. 

Har du något trav-intresse? 

– Jag har koll och är lite intresserad. Sedan vet jag inte om man får säga det... Men spelet bidrar ju också, säger han och skrattar. Sedan hade min morfar, som är bortgången nu, hästar som han tränade. Så han var en riktig entusiast och jag var med honom en del på travet. 

Du nämnde spel – har du vunnit stort någon gång?

– Nej, jag spelar inte så mycket. Men det är roligt att ha spelat när man väl går på trav. 

I veckan träffade han dessutom Johan Untersteiner, som på lördag tävlar med Day Or Night In i det tredje uttagningsloppet till vårens första storlopp. 

– Det var riktigt kul och intressant att se hur de tänker med träning. Hur man ska göra för att hästarna ska prestera så bra som möjligt. Sedan var det var en fantastiskt fin gård med ordning och reda. 

– Det var även kul att se hur bra hästarna hade det. Allt var upplagt för att hästarna skulle kunna prestera. Det var häftigt att se. 

”Det var faktiskt förvånande”

Björn Lind menar att travsporten på sätt och vis inte är helt olik skidsporten. 

– Man såg väldigt mycket likheter i hur man tänker. För hästarnas del är det ju mat på regelbundna tider och det är rätt typ av mat. Den stora skillnaden är väl att hästarna inte tål lika mycket träning, det var faktiskt förvånande, säger han. 

På lördag håller du tummarna för Day Or Night In? 

– Ja, självklart gör jag det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag