Inget V75 till Finlandia Ajo – flyttas i stället till Norge

Publicerad

Finlands största travdag flyttas.

Istället för att arrangera V75-spel söndagen 6 maj så kommer Finlandia-Ajo med tillhörande ramlopp att köras utan V75 dagen innan.

Anledningen är ett finskt myndighetsbeslut som säger att samnordiskt V75-spel bryter mot landets totoregler.

Med över en miljon kronor i förstapris är Finlandia-Ajo Finlands största travlopp för den internationella eliten.

Tävlingsdagen från Vermo i Helsingfors har de senaste åren varit föremål för gemensamt V75-spel mellan värdlandet och svenska ATG med partners.

Men så blir det inte i år.

Det är den finska spelmyndigheten som stoppat V75-spel med hänvisning till att det bryter mot det nationella regelverket för totalisatorspel.

I Finland anordnar man normalt inte V75 utan en liknande spelform vid namn Toto76.

Men anledning av detta väljer det finska spelbolaget Veikkaus att flytta hela tävlingsdagen till lördagen 5 maj.

”Under de förändrade omständigheterna tycker vi att beslutet att flytta tävlingsdagen är det bästa för finsk hästkapplöpning, spelare och samnordiskt samarbete”, säger Veikkaus produktchef Juha Ahjolinna i ett pressmeddelande.

Norge tar över V75

ATG kommer att erbjuda enloppsspel till Vermo (Vinnare, Plats, Tvilling och Trio) och det kommer gå att följa hela tävlingsdagen via atg.se.

Den planerade V75-omgången söndagen 6 maj kommer istället att köras på Biri i Norge.

- Det känns bra att vi så snabbt kunde landa i att Norge anordnar en V75-omgång till söndagen och spelar till vår V75-omgång i Örebro på lördagen. Det betyder högre omsättning med norska pengar i potten vilket gynnar spelarna, säger Peter Wallin, sport- och spelkoordinator på ATG.

 

Av Robin Johansson/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag