Inför V75: G.H.Nemo har tagit steget

Steget från unghästcirkusen till den äldre eliten är inte alltid så lätt att ta. 

Men för G.H.Nemo har det gått som en dans. 

På lördag jagar han andra raka segern i V75-spelets gulddivision. 

- Vi är ruggigt nöjda. Att han skulle vinna gulddivisionen redan som femåring hade jag knappt vågat drömma om, säger hästens tränare Maria Karlsson.

Axevallahästen G.H.Nemo lämnade unghästcirkusen som en av de bästa hästarna i kullen. Men att därifrån gå vidare och etablera sig i den äldre eliten är inte världens enklaste sak. Genom åren har vi sett åtskilliga exempel på att det krävs minst en säsong för att ta det klivet.

 - Man tror ju att femåringssäsongen kan bli en mellansäsong men jag tycker att han har växt in bra i högsta klassen, säger Maria Karlsson.

 Det påståendet är svårt att säga emot. Visserligen har G.H.Nemo till viss del matchats i femåringslopp i år men tre av säsongens fyra segrar är tagna mot äldre hästar. Och i sin senaste start slog han, till synes obrukad, flera etablerade topphästar i gulddivisionen i V75.

 - Jag tycker att han utvecklas hela tiden och jag tror inte att vi har sett botten i honom än. Han har mer pondus, är tryggare i sig själv och har lagt på sig mer muskler i år. Nu tål han träningen och loppen bättre och jag tycker att han har blivit både startsnabbare och speedigare.

Lika bra bakifrån som i ledning

 På lördag är det Färjestadstravet i Karlstad som arrangerar V75 och då ska G.H.Nemo åter mäta krafterna med det äldre gardet i gulddivisionen.

 - Han känns jättebra och har tagit senaste loppet på rätt sätt. Det klart att jag hade önskat mig ett bättre startspår men det är bara att gilla läget. Det är bra motstånd men ungefär samma hästar som han slog senast och jag tycker väl att han ska kunna vara med där framme bara han får en hyfsad resa.

 G.H.Nemo har tagit sina tre senaste segrar från ledningen, en position som kan bli svår att nå när han nu lottats till spår åtta bakom startbilen. Han har emellertid vid flera tillfällen visat att han går bra även bakifrån och att ledningen skulle vara en nödvändighet för seger på lördag tror inte Karlsson.

 - Egentligen tror jag inte att det spelar någon roll om han går i ledning eller bakifrån. Han har i och för sig aldrig förlorat i ledningen såvitt jag kommer ihåg men det är också närmaste vägen till mål. Han går lika bra bakifrån.

 Du tar med honom på två streck i ditt systemförslag i tränartipset ”Fem tippar V75”, så visst måste du tro på bra segerchans?

 - Nu är jag ingen tippare och det är inte så lätt det där. Men han har vunnit enkelt och gått i mål med öronkappan kvar de två senaste gångerna. Håller han den formen tror jag att han är med och slåss om det igen.


Ola Johansson/Kanal 75