Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ina Scot överraskade alla: ”Var en enastående häst”

Helen Ann Johansson körde Ina Scot. Foto: Trav & Galoppronden
Ina Scot i Prix d'Amerique 1995. Foto: TR Media

År 1995 skrev Helen Ann Johansson och Ina Scot in sig förevigt i historieböckerna efter segern i Prix d'Amerique.
Under lördagen kördes loppet för att hedra stoet som charmade svenska travhjärtan, Ina Scots Ära.
– Hon var ju inte bara fantastisk på att springa utan hon var en enastående häst, säger Helen Ann Johansson.

Ina Scot föddes år 1989 och var ett sto efter den amerikanska hingsten Allen Hanover. Totalt gjort hon 90 starter under karriären och sprang in över 20 miljoner kronor. 

Hon plockade flertalet storsegrar i lopp som svenskt Travkriterium, svenskt Travderbyt och Stochampionatet. Men segern som minns bland alla generationer är den i Prix d'Amerique år 1995.

– Det Ina och jag presterat glöms verkligen inte bort, säger Helen Ann Johansson och fortsätter: 

– Jag tänker att det är lite för att någonstans var hon en vanlig häst. Hon var inte någon dyr häst, vem som helst skulle kunna ha köpt henne. Så är ju inte fallet med de allra finaste hästarna, de är ju för dyra för de flesta.  

”Väldigt starka känsloband”

Ina Scots Ära har körts sedan 2004 på hästens hemmabana, Mantorpstravet. Där ligger även stjärnstoet begravd i vinnarcirkeln, stoet avled 24 år gammal 2013. 

– Mantorp har gjort det helt fantastiskt i att hylla henne, särskilt i och med att hon vilar i vinnarcirkeln. Det är lysande vackert. Tanken på att hon ligger där är fantastisk. Det är väl Ego Boy och hon, vad jag vet som har sådana platser på en travbana.

Hur ofta minns du tillbaka på Ina Scot? 

– Det kommer upp lite mellan varven med Ina. Vi var så hårt knutna till varandra och det blir väldigt starka känsloband mellan hästar och människor.

Historisk som första kvinna

Segern i Prix d'Amerique är ett lopp som är ett av de mest minnesvärda i svensk travhistoria. Men Helen A, som blev första kvinnliga travkusk att vinna loppet minns inte riktigt allt.

– Jag var så koncentrerat på att jag skulle köra Ina Scot i Prix d’Amerique. Så faktum är att jag inte kommer ihåg någonting. Jag kommer inte ens ihåg hur defileringen gick till. Det är så konstigt. Det är noll. 

– Jag var så överväldigad av situationen. Hur hade jag hamnat där? Det var ju sådant motstånd då mot att jag var kvinna. Så var det då. Men i dag accepteras tjejer och de är jätteduktiga. 

Hon delar med sig av en anekdot då hon trots allt minns tillbaka till när de fick reda på sitt startnummer. 

– Jag kommer ihåg när Carola (Dahlström) kom skrikande och sa att vi fått spår 13. Då tänkte jag så här. Ta det lugnt. Nu gör vi det här till vårt lyckonummer.

”Det var fantastiskt”

Inför loppet var det bara fokus för Helen Anns del, när hon satte sig bakom Ina försvann också all nervositet. 

– Jag litade blint på Ina, det var bara jag som skulle klara av att lotsa henne runt. Det blev ju bra, men det är liten skillnad mellan succé och fiasko.

– Jag tänkte innan loppet att vad som än händer och hur det går så ska jag inte göra ett enda misstag. Det gällde att skanna av allt. Men att det skulle gå så här hade man väl inte vågat hoppats eller tro på.

– Det var fantastiskt. Tänkt att ha fått upplevt detta, avslutar hon.