Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ina Scot död – blev avlivad efter olycka

En av Sveriges mest framgångsrika travhästar har dött.

Stjärnstoet Ina Scot fick avlivas efter att ha skadat sig i hagen i Söderhamn, skriver Mantorptravet på sin hemsida.

– En olycka – tragiskt att de skulle ske på det sättet, säger skötaren Carola Dahlström till SportExpressen.se.

Stoet var en av det tidiga 1990-talets stora travhästar.

Förutom segrar i Kriteriet, Drottningens pokal, Stochampionatet och Derbyt så sprang hon hem en av de största svenska travframgångarna någonsin när hon vann Prix d'Amerique 1995.

I september i år återvände Ina Scot till Sverige och skötaren Carola Dahlström med hjälp av tränaren Lutfi Kolgjini.

Men tiden i Sverige blev kortvarig. Under lördagen var Ina Scot med om en olycka hemma i Söderhamn. Skötaren Carola Dahlström hittade det 24-åriga stoet i hagen.

– Hon hade trampat av sig båda framskorna. Hon hade gått omkull och har förmodligen slagit i bakre delen av bakbenen. Förmodligen har hon blivit skrämd, säger Dahlström till SportExpressen.se.

"Tragiskt"

Dahlström tillkallade brandkår och veterinär, som gav lugnande medel och smärtstillande. Men Ina Scots liv gick inte att rädda.

– Vi försökte få henne att resa sig men hon ville aldrig stödja på bakbenen. Vi försökte en gång till, men det gick inte, säger Dahlström.

– Man kan bara spekulera i vad som har hänt. Det bästa är att lämna det som det är. Det var en olycka och det är tragiskt att det skulle ske så, fortsätter hon.

Tiden hemma i Sverige blev inte längre än tre månader innan Ina Scot fick avlivas.

"En av världens bästa"

– Det känns så hemskt. Man hoppades på att hon skulle vara med oss lite längre tid. Samtidigt är jag tacksam att hon fick avsluta sina dagar här i Sverige. Vi fick tid att rå om henne. Hon mådde jättebra in i det sista, säger Dahlström.

Ina Scot tog 31 raka segrar som tre- och fyraåring. Totalt tjänade stoet 20 252 530 kronor efter 54 segrar på 90 starter. Hon blev 24 år gammal.

– Hon var en av världens bästa travare genom tiderna. Man kommer aldrig få sköta en sådan häst igen, säger Dahlström.