Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Imponerade kross i guld och osannolik vinnare

Pacific Face.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Taxi Out tog karriärens första vinst.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD

Travsporten är unik.

Det är idrotten där nybörjaren kan utmana proffsen på lika villkor.

Och nu finns alla möjligheter att travsporten ska bli ännu större.

Det var jackpot på V75 på Jägersro och omsättningen för den stora spelformen landade på nästan 121 miljoner. Klart högre än vad ATG siade om på förhand.

Rådande pandemi är fruktansvärd och drabbar många men det finns även uppsidor. Naturen till exempel som mår bra av flygplanen står på marken.

■■Travsporten har kunnat köra på utan uppehåll och spelet på hästar ökar. Hög omsättning är en förutsättning för att sporten ska må bra och utvecklas.

Min förhoppning när spelet går så här bra är att det satsas ännu mer på att få tillbaka aktiva och locka nya till travsporten. Antalet amatörtränare har minskat under många år men travets styrka är att nybörjare kan möta och faktiskt slå proffsen.

I många idrotter krävs massor av år av träning och tävling för att nå toppen. Som ny inom travsporten kan man nå travets elitserie (V75) inom ett år med en gnutta tur och med en stor portion röta är det möjligt att få fram en elithäst. Det finns massor av bra exempel och historier om travstjärnor som på förhand inte spåddes en lysande karriär. 

■■Under rådande pandemi får jag uppfattningen det sker en ruralisering – att folk flyttar från städerna ut på landet. 

Så klart reser vi inte lika mycket som tidigare och det här måste ju vara ett guldläge för att få en bredare travsport.

Spelet går ju lysande, folk flyr städerna och vi vill fortfarande lägga pengar och tid på intressen. Alla kan inte spela padel och att sitta bakom en häströv är tusen gånger trevligare än vad det låter.

■■Lördagens tävlingar på Jägersro bjöd på riviga lopp och vi fick flera kvitton på att det inte bara är det stora stallen och de bäst stammade hästarna som vinner på V75.

Hemmaamatören Sven-Erik Andersson hade en häftig dag på travet. Hans sexåring Glimma Blixten har ingen märkvärdig stam och trots iskallt läge var hästen bäst i lägsta klassen. Jörgen Sjunnesson gav Glimma Blixten en fin resa och över målrakan var hästen starkast.

Lördagens bästa prestation svarade Pacific Face för. Giuseppe Lubrano är Åbytränare och har fått fram en bra reklamhäst trots att han bara har sju travare på träningslistan.

■■Pacific Face har en speciell stil men han är urstark och hästen kommer till sin rätt över längre distanser.

Jörgen Sjunnesson tog en dubbelseger på V75 efter att Taxi Out tagit karriärens första seger i 42:a (!) starten. Hästen har sett formstark ut men att debutvinsten ska komma på V75 efter så många lopp utan seger är smått osannolikt.

Ola Karlsson har nio hästar i stallet och har gjort ett vasst jobb med Taxi Out. Det var dock inte utan dramatik och en hel del tur. Hästen såg slagen ut i tät i början av upploppet när en konkurrent gick över i fel gångart.

Tre av Ola Karlsson nio hästar har vunnit V75 den senaste tiden. Imponerade.

M.T.Oscar var på väg att koppla grepp i V75-avslutningen och om han hade vunnit hade det blivit en ensam vinnare med alla rätt på V75. Den galoppen var inte kul...