Grand National lockar varje år tiotusentals åskådare dagligen. Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNGrand National lockar varje år tiotusentals åskådare dagligen. Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Grand National lockar varje år tiotusentals åskådare dagligen. Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ilskan mot sändningen efter hästens dödsfall

Publicerad

I helgen avgjordes en av världens största galopptävlingar – Grand National. 

Diskussionerna efteråt har dock inte bara handlat om sporten. 

Utan även om fylla, omdiskuterade klädkoder och ett flertal hästdödsfall.  

– De får betala med sina liv, skriver djurrättsorganisationen Peta i ett meddelande enligt engelska Express.  

Grand National är årets mest prestigefyllda tävling inom galoppsporten – och eventet lockar varje år över 100 000 besökare i Storbritannien. 

Årets tävlingar har inte varit något undantag, och precis som vanligt har snacket efteråt inte bara handlat om sporten. 

Premiärdagen, som avsätts för att hedra de kvinnliga besökarna, präglades enligt de brittiska medierna framför allt av stök, fylla och mode.  

”Be honom sluta sända tävlingarna”

Årets tävlingar har dessutom skakats av ett tragiskt dödsfall, redan under den första dagen gick den tioårige hästen Lilbitluso bort. 

Nu vädjar djurrättsorganisationen Peta om att man ska sluta sända tävlingarna i den stora brittiska kanalen ITV. 

– ITV sänder Grand National, trots att tävlingarna dödar hästar. Snälla skicka ett meddelande till tv-bolagets chef, Sir Peter Bazalgette, och be honom: Sluta sänd det, skriver de i ett meddelande och fortsätter: 

– Grand National är ett av världens längsta och mest kontroversiella lopp. 

”Riskerar fruktansvärda skador”

Organisationen menar att hästarna riskerar sina liv för att underhålla åskådarna. 

– Riskfaktorn är det som gör tävlingarna kända och varje år får hästarna betala med sina liv. Varje år riskerar de fruktansvärda skador. 

Totalt 11 hästar har dött under Grand National-tävlingarna under 2000-talet, det skriver engelska Express. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag