Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter kuskbeslutet: ”Det är direkt osmakligt”

Mikael Melefors (längst till vänster)
Foto: THOMAS BLOMQUIST / TR Media/KANAL 75
Stefan Persson är en av de kuskar som kommer kräva uppsittningsavgift från och med den 1 februari 2022.
Foto: THOMAS BLOMQUIST / TR Media

Flera V75-kuskar kommer snart börja ta ut en extra avgift för sina uppsittningar. 

De som drabbas hårdast: Hästägarna. 

Nu riktar Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna, skarp kritik mot travstjärnorna. 

– Jag tycker det är osmakligt, säger han. 

Carl Johan Jepson, Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund, Magnus A Djuse och Stefan Persson är några av de kuskar som från och med den 1 februari nästa år kommer börja ta ut en uppsittningsavgift för de hästar de kör på stora som små tävlingsdagar landet runt. 

Någon bestämd avgift finns inte, men i Carl Johan Jepsons fall rör det sig om 350 kronor och kuskkollegan Stefan Persson har tidigare berättat att han kommer ta ut 500 kronor per uppsittning. 

Ett beslut som inte tas emot med öppna armar från alla. 

”Någon slags kartellbildning” 

Mikael Melefors, som är ordförande för Travhästägarna, jublar inte. 

– Det är en del saker som jag reagerar på. Det första är att de är egenföretagare. Då har man rätt att sätta vilken prisbild man vill. Går man däremot ihop jättemånga är det någon slags kartellbildning. Det är inte okej. 

Och det är det du upplever att det här är, en kartellbildning? 

– Det är det ryktena säger. Att det är ett antal som gått ihop. Men det kan jag varken bekräfta eller dementera. 

Melefors berättar att de just nu för en diskussion med Svensk Travsport. 

– Det måste finnas en valmöjlighet för hästägarna att kunna se vad det kostar i uppsittningsavgift och vilken körprovision de har. Det är jätteviktigt. 

”Kommer reagera – är inte okej” 

Han ställer sig också frågande till vem som ska betala mellanskillnaden om en kusk tvingas tacka nej till en uppsittning på grund av skada eller sjukdom. 

– Det kan exempelvis vara så att jag satt upp en kusk i lopp sju som kostar 240 kronor plus moms. Sedan får den kusken ryggskott och kan inte köra. Som det är i dag tas det fram en ny kusk som kört ungefär lika mycket och vunnit lika mycket. Eftersom alla kuskar i dag har ungefär samma prisbild så är det inga som reagerar på det.

– Men om jag från och med första februari sätter upp en kusk som kostar 240 kronor och sportchefen ersätter med en kusk som kostar 500 kronor, utan mitt godkännande, vem ska betala den mellanskillnaden? Det blir dubbelt så mycket. Tidigare kanske det skiljt 10 kronor. Folk kommer reagera på det. Det är inte okej. 

”Det är inte rimligt” 

Har ni någon möjlighet att markera eller är ni maktlösa? 

– Maktlösa är vi inte. Det viktiga är att vi upplyser om det. Jag tror inte att hästägarna kommer acceptera en sådan kostnadsökning. Då kommer de välja andra kuskar. Det skiljer så pass lite mellan de här kuskarna. Det kan inte vara meningen att man startar på en mellanbana, hästen blir oplacerad, och du ska betala 500 kronor i uppsittningsavgift och sen tio procent på de här 150 kronorna. Då blir det 650 kronor för en kvarts arbete. Det är inte rimligt. 

För en månad sedan gick Svensk Travsport ut med att det nästa år blir en ökning av de totala prismedlen med 53 miljoner på landets travlopp. 

– Vi försöker göra det bättre för svensk travsport. Jag tycker det är osmakligt. Att catchdrivers ska stå först i kön och ta del av den här prisökningen. Det tycker jag är direkt osmakligt.

SportExpressen har även varit i kontakt med Jan Halberg, ordförande för Travtränarnas riksförbund, som säger att han vill avvakta med att uttala sig.