Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan efter bilderna: ”Ska inte få se ut så”

Foto: Trav & Galoppronden / Travronden

Jean Michel Bazire och Bel Avis vann det italienska storloppet ”Lotterian” under onsdagen. 

Det mesta av snacket efteråt kom dock att handla om något annat. 

– Det är hästarna som ger oss allt, och då ska det inte få se ut som det gjorde i vissa lopp i går, säger tränaren Daniel Redén. 

Diskussionen om hårda drivningar brukar vara ett ständigt återkommande ämne i Sverige efter storlopp i bland annat USA och Italien.  

Gårdagen var inget undantag, när ”Lotterian” avgjordes i Italien. Redan efter att försöksloppen var klara uttryckte flera svenska travprofiler sin avsky över vissa av kuskarnas tilltag. 

En av de som reagerade var den svenske stjärntränaren Daniel Redén, som på italienska uppmanade de som styr över reglementet i Italien att införa hårdare regler. 

”Gör allt ni kan för att stoppa det hemska och skamliga användandet av körspöet vi såg i dag i Neapel”, skriver han på Twitter. 

”Vill visa att jag tar ställning” 

När SportExpressen når Daniel Redén utvecklar han sina tankar. 

– Jag vill bara visa att jag tar ställning och är emot det. Det gäller inte bara drivningar i Italien, utan det gäller drivningar överlag. Jag vet att det är en annan kultur i andra länder, men vi måste försöka gå mot ett enat reglemente där vi värnar om hästarna. Det handlar om att vi ska kunna fortsätta med det vi tycker om och brinner för. Det är hästarna som ger oss allt, och då ska det inte få se ut som det gjorde i vissa lopp i går, säger Daniel Redén. 

”Vi är inte några helgon i Sverige heller” 

Diskussionen dyker oftast upp i samband med storlopp i vissa länder – tycker du det är konstigt att det inte hänt något än? 

– Ja, man kan tycka det. Man blir mer och mer medveten om djurs värde. Det är jättekonstigt egentligen. Men jag kommer alltid visa vad jag tycker utåt. Det var många som gjorde det i går, vilket jag tycker är bra, eftersom det skapar en debatt. Jag hoppas att de som styr i de andra länderna ser det. Visst kan vi se hemska drivningar i Sverige ibland, men inte ens i närheten på samma sätt. Vi är inte några helgon här i Sverige, vi måste också jobba på det. Men rent generellt måste vi sätta ner foten och visa vad vi tycker. 

Vissa menar att de som står för den typen av drivningar inte bör få tävla i Sverige – hur tänker du där? 

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är människor och de har sin kultur, det är svårt att ändra kulturer. Jag vill inte gå in på det, det är upp till förbunden. Jag vill bara sätta ner foten angående drivningarna. 

https://twitter.com/StallZet/status/1123667963289190400https://twitter.com/Al09Anders/status/1123840961124229120https://twitter.com/DEngelbo/status/1123619378887573504https://twitter.com/73perssonstefan/status/1123630742888693760https://twitter.com/Vadsmo/status/1123659093418356737

Senare skrev Redén på twitter om att han varit i kontakt med Gocciadoro:

”Jag tog kontakt med Alessandro Gocciadoro(känner honom inte) idag, jag ville höra hans egna ord om varför det såg ut som det gjorde igår... jag fick många svar och jag verkligen hoppas och tror han menar en hel del av det han sa,försvarar definitivt inte honom men, Alessandro har fått en rejäl väckarklocka angående detta och jag hoppas han kan bli en förespråkare(förändra) för hårdare krav på drivningar i Italien. Tyvärr fick några hästar lida, men vi kan hoppas utav detta kommer något positivt,en förändring kanske.”