Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: "De visade penisen dagligen"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75 AB

Inez Karlsson uppmärksammades stort då hon berättade om sexuella trakasserier i Mästarnas Mästare. 

Nu berättar hon om en kultur fylld med sexuella trakasserier och övergrepp som präglade sporten under hennes tid som aktiv. 

–  Dagligen fick man höra sexistiska kommentarer eller att folk visade sina penisar framför mig, säger hon. 

I onsdags publicerade DN uppropet #visparkarbakut – mot det systematiska utnyttjandet av kvinnor inom rid-, trav- och galoppsporten.

1515 kvinnor, verksamma inom svensk ridsport, trav och galopp, har skrivit under uppropet och flera kvinnor inom sporten vittnar om sexuella trakasserier de utsätts för inom sporten. 

Inez Karlsson, den svenska jockeystjärnan, medverkade 2016 i Mästarnas Mästare och berättade då bland annat om att hon fick sparken av sin chef för att hon vägrade ligga med honom. 

Nu berättar hon om nya övergrepp hon varit med om.

– Det är ju män som som styr och det är ofta så att unga tjejer som kommer fram vill ha uppmärksamhet av tränare och så vidare. Tyvärr är det många fall där gubbarna stöter på tjejerna och att de får ett jobb för att de ligger med tränarna, berättar hon. 

LÄS MER: 100 kvinnor berättar i första boken om #metoo

"Det vi fightas med"

Inez Karlsson berättar att hon själv aldrig låg med någon tränare för att lättare slå sig fram. Vilket gjorde det svårare för henne att göra sig ett namn inom sporten. 

– I mitt fall var det så att de sa: "Jag ska hjälpa dig om...". Det var väldigt många gånger så att de ville ge mig en chans när jag skulle bli jockey, men ofta med orden: "... Om du ligger med mig". Vilket jag aldrig gjorde, så det var ju ganska svårt för mig att börja, säger hon och fortsätter: 

– Många ville hjälpa mig men inte på rätt sätt. Det är väl lite det som tjejer fightas med inom hästsporten överhuvudtaget. Att det är mycket snuskgubbar. Mycket unga tjejer och mycket snuskgubbar som utnyttjar unga tjejer. 

"Många av de jag känner låg med sin tränare för att få tävla" 

Hur vanligt förekommande menar du att det är? 

– Det händer oftare än vad man tror. Det kan vara alltifrån en kommentar till att någon tafsar på en, och i bland mer än så. Det är väldigt många svenska tjej-jockeys i USA och många av dem vet jag låg med tränare för att få tävla. Det var väldigt mycket så: "Du får rida, men jag kommer ligga med dig också". 

Inez Karlsson menar att det ofta leder till en ond spiral, och att tjejerna får ett rykte som inte är sunt. 

– En ung tjej kanske inte vet bättre. Man gör en grej och sen får man ett rykte, att man är en hora eller vad det nu kan vara. Jag tror att många inte förstår att de det gör inte är rätt. Det kommer alltid vara mycket snuskgubbar som utnyttjar tjejer i en mansdominerad sport, tyvärr. Man måste helt enkelt överväga vad ens karriär faktiskt är värd, säger hon och fortsätter: 

– Jag rider ju inte längre men jag kan ändå känna att jag gjorde min karriär på rätt sätt. Jag låg inte med tränare för att få ritter men jag vet många tjejer som gjorde det. Har man gjort det kan man ju inte vara särskilt stolt. Men det kanske både är snuskgubbarnas fel och tjejernas fel... Att de låter det hända. 

"Många gånger rör det sig om hot" 

Historierna hon minns tillbaka till är många, bland annat minns hon en hästgala i USA där flera äldre män stötte på unga kvinnliga jockeys och där hon stoppade en tjej från att begå vad hon själv menade var ett misstag. 

– Jag minns då att jag tog en tjej åt sidan och sa: "Gör det inte". Jag sa till henne att inte gå den vägen. Det är väldigt skönt att tjejer kommer ut nu och säger någonting. Kommer en ut så kommer alla ut. Men det är ingen som vågat säga något innan. Det handlar ju mycket om just det, att de blir tillsagda att inte säga något för då kommer de inte få något jobb och så vidare. Det är ju faktiskt hot det rör sig om många gånger. Att de inte känner att de inte kan säga någonting. 

Varför tror du att det är så – att så få vågar säga något?

– Det handlar ju om att mycket är nerhyschat. Man ska inte vara ett offer utan man ska bara köra på. Den bilden man ska ge av sig själv ska vara perfekt. Även om den kanske inte är det. Sexuella trakasserier sker ju överallt, även i jockeyrummet, säger hon. 

Foto: / KANAL 75 AB

"Det är så snuskigt, de är så äckliga!" 

Inez Karlsson tror ofta att det handlar om att tjejerna är rädda för att ingen ska tro på dem om de kommer ut. 

– I våra matrum kunde de komma ut med handdukar och visa penisen. Det händer överallt. Jag hade någon tränare som jag gick in till, då stängde han dörren och började försöka... Men då sa jag bara jag sticker nu. Det handlar också mycket om att ingen kommer tro på en. Det är ungefär som att säga att hon ville blir våldtagen för att hon hade en kort kjol. 

Hon minns även tillbaka till när hon själv växte upp, och att tränarna ofta utnyttjad unga tjejer som försökte slå sig fram inom sporten. 

– Det finns tyvärr många snuskgubbar som känner till det och vill hjälpa en. Så det är klart att det är lätt halka in på den vägen som en ung och naiv tjej. Att man ligger med honom för att få jobba i hans stall. Det är så snuskigt, de är så äckliga! 

"Folk visade sina penisar framför mig" 

Inez Karlsson hade en framgångsrik karriär som jockey, hon tog totalt 468 segrar och red in 9 170 319 dollar (ungefär 77,5 miljoner kronor) åt sina hästägare. 

Hon minns även tillbaka till ett tillfälle där hon ringde sin tränare för att tacka honom för att hon fick chansen att rida hans hästar. 

– Jag ringde honom och tackade. Då svarade han: "Men du vet vad det betyder...". "Nej", svarade jag. Då sa han: "A ride for a ride". Så då sa jag bara: "Fuck you, det kommer aldrig hända". Dagligen fick man höra sexistiska kommentarer eller att folk visade sina penisar framför mig. 

Under den tiden var hon ensam tjej i en jockeykoloni med 30 andra killar. 

– Då hade jag mitt eget sovrum och mitt eget jockeyrum eftersom jag var den enda tjejen. En gång minns jag att jag gick och la mig innan löpen, jag brukade ofta sova innan för att man var så trött hela tiden. Jag sov alltid naken, och jag minns en gång att jag vaknade av att en manlig jockey som stod naken bredvid sängen. Så jag frågade bara vad fan han gjorde där. Sådana grejer hände hela tiden, säger hon och tillägger: 

– Sedan var ju jag ganska tuff av mig. Och jag tyckte självklart inte att det var roligt, men det fanns inte så mycket som jag kunde göra. I och med att jag hade den imagen var det inte så många killar som gick på mig. Många var kanske inte så himla tuffa, och vågade inte, och det är verkligen inte deras fel. Det är ju gubbarnas fel. 

"Det är ett stort problem" 

Tror du att uppropet som sker nu kommer leda till att det blir bättre? 

– Jag tror att det kommer göra att folk blir mer försiktiga. Det räcker egentligen att få en tränare att erkänna att han våldtagit någon, då blir det en nyhet och du kan räkna med att de andra tränarna som gör samma sak kommer vara bra mycket mer försiktiga. De vill ju inte ha dålig publicitet. Så självklart är det bra att berätta om det som sker, annars kommer det fortsätta, säger hon och fortsätter: 

– Grejen är ju också just med galopp- och travsporten att det är lite av en subkultur. Det är egen värld. De som jobbar inom hästsporten umgås bara med tjejer inom hästsporten. Alla känner alla och alla vet vem man är. Det är ett stort problem att det är en egen värld och i deras värld är det deras regler som gäller.