Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikonen: ”Jag är arg på min egen kropp”

Foto: TR Media/KANAL 75
Foto: TR Media

Tidigt i november blev den svenske travikonen Anders Lindqvist inlagd på sjukhus med en elakartad cancer.

Nu berättar han om den tuffa perioden – och att återhämtningen efter operationen gått långsammare än vad han räknat med. 

– Det är bedrövligt och jag är arg på min egen kropp, säger han. 

I november publicerade den svenska travikonen Anders Lindqvist, som är bosatt i Frankrike, ett långt inlägg på sitt Twitter-konto. 

I inlägget skrev tränaren att han drabbats av en elakartad cancer i urinblåsan och tvingats till operation – då cancern ännu inte hunnit sprida sig i kroppen. 

Nu har det gått en dryg månad sedan Lindqvist fick det jobbiga beskedet. 

Hur mår du i dag? 

– Man är klen. Det är jättejobbigt. Jag är relativt van att vara aktiv, nu är jag som ett kolli nästan. Jag har ingen ork, så det är jättejobbigt. Jag trodde att jag skulle komma hem och titta på hästarna, men jag orkar inte det. Det är bedrövligt och jag är arg på min egen kropp. Men det är inget man kan göra, säger Anders Lindqvist. 

”Känner mig lite fängslad” 

Vidare berättar han att han sedan några dagar tillbaka fått åka hem från sjukhuset. 

– Jag känner mig lite fängslad i mitt eget hem. Jag orkar ingenting, och kan vara uppe på toaletten en timme åt gången. Häromdagen var det V86 och jag som är van vid att kunna se 30-40 lopp om dagen orkade inte mer efter fem lopp. Då var det ändå express.

Vad säger läkarna? 

– Förhoppningsvis går det åt rätt håll, men det var en omfattande operation och det kommer ta mycket lång tid innan jag hämtat mig. Jag känner att jag är bättre, men jag är sur och bitter på kroppen, att den inte fungerar bättre. 

”Jag kunde aldrig drömma om det” 

För 13 år sedan drabbades Anders Lindqvist av blodcancer, men kunde då börja jobba bara någon vecka efter att han fått sina cellgifter. 

Nu upplever han att det går betydligt långsammare. 

– Från början orkade jag se ett lopp om dagen. Nu orkar jag kanske se tio lopp om jag sprider ut dem. Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle bli så trött, jag har alltid haft rätt bra kondition och har aldrig rökt. Jag tycker att jag varit bra på att kunna jobba, men nu är man ett vrak på det sättet. Det är bara acceptera, säger han och fortsätter: 

– Jag kämpade med blodcancer för 13 år sedan, det var jättejobbigt att få cellgifter. Då tog man sitt cellgift och sen var man dålig en vecka, sedan blev man bra och kunde jobba igen. Nu har jag varit dålig en månad utan att kunna jobba. Så det känns jättejobbigt. Man är orolig för hästarna och orolig för hästägarna. 

”Det gör för ont...” 

Dessutom grämer han sig över tajmingen. Då det just nu är högsäsong inom fransk travsport. 

– Det är nu när det är vintermeetinget man ska ta in pengarna. Jag trodde att jag skulle kunna vara ute efter 14 dagar, nu har det gått en månad och jag orkar fortfarande inte. Jag tänkte att jag skulle kunna köra bil, men jag orkar inte då det gör för ont när bilen går på gupp. 

Den tuffa perioden till trots ser han dock positivt på framtiden. 

– Är bara cancern borta kommer jag vara tillbaka. Det kommer bara ta längre tid än jag trodde. Men det är bara att bita ihop och kämpa så mycket jag kan.