Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”I Finland gasar de som galningar”

Foto: Maria Holmén / Tr Bild
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

På lördag körs Svensk Uppfödningslöpning 2021 för tvååriga hästar och överlägsna favoriter till att ta hem segern är Riina Rekilä och Tetrick Wania. 

Ett ekipage med en unik historia med rötter i både Finland – och Kanada. 

Och de rädds inte favoritskapet. 

– Jag har inte tänkt på det. Jag brukar inte läsa sådana tidningar, säger Rekilä.

Tvååriga supertalangen Tetrick Wania har radat upp segrar och fina prestationer under sitt allra första år som tävlingshäst. Och för bara ett par dagar sedan så stod det klart att uppfödaren tillika tränare och kusken Riina Rekilä har sålt sin dyrgrip till tyska storhästägaren Karin Walter-Mommert. 

Men vad finns bakom superförsäljningen som uppges ligga på runt 30 miljoner kronor? 

I en intervju med SportExpressen vill Riina Rekilä inte bekräfta summan, däremot så finns det mer än hästens prestationer som kan vara av intresse för den nya ägaren. 

– Hästen har den hetaste stammen i hela världen, säger Rina Rekilä. 

Stjärna i Kanada

Riina Rekilä är ingen duvunge i de stora sammanhangen och under sina nio år i Kanada skördade hon en hel del fina framgångar. I loppen körde hon dessutom sina hästar själv. 

En av hennes stjärnor var stoet Random Destiny som hon bland annat vunnit flera finaler i Ontario Sire Stakes Gold med, och efter tävlingskarriären väntade avelsboxen. Hennes andra avkomma, Walner, blev en riktig kanon. Hästen föddes på Overseas Farms i Kanada och sedan valde Riina Rekilä att sälja hingsten på en auktion i Lexington. 

– Det har varit jättekul att följa honom. Det har varit otroligt, och tänk att han också är en sådan fin hingst nu. 

Walner var nämligen den ledande tvååringen i USA under 2014 men när han sen skulle kröna sin unghästkarriär med prestigefulla Hambletonian Stakes satte en skada stopp. I stället blev det ett liv som avelshingst och i dag ägs han av ett syndikat, ett mycket lukrativt andelssystem som är vanligt i USA. 

Tetrick Wania då? Jo, han och Walner har samma mamma, men Tetrick Wanias pappa är den omåttlig populära hingsten Muscle Hill som lämnat stjärnor som Resolve och Green Manalishi. För den avelsintresserade är mixen lite som att vinna största vinsten på lotto. 

– Det är otroligt att jag fick en jättefin häst nu undan samma mamma, säger Riina Rekilä.

”Gasar som galningar”

Flera var spända när Tetrick Wania gjorde entré på tävlingsbanan, men trots allt så stod han ändå i träning i Finland. En travnation som inte ens Rina Rekilä var så pigg på att starta sitt stjärnskott i. De flög minst sagt under radarn. 

– Jag saknar loppen i Kanada. Det finns ett mycket bättre system där för skola unghästarna tidigt i tävlingskarriären. Det är jämn fart och så kör de lite fortare tillslut. Det är lite så i Sverige också, men i Finland bara gasar de som galningar. Det är annorlunda. 

Efter nio år i Kanada flyttade finskan Riina Rekilä hem och bosatte sig och sin familj på en gård nära Tammefors. Där har familjen drygt 25 hästar, de tränar drygt tio hästar, sedan är resten en del av deras uppfödningsverksamhet och så har de plats för några ponnyhästar. 

Riina jobbar huvudsakligen som veterinär och skulle egentligen inte fortsätta köra lopp. Men när Tetrick Wania skulle göra debut så gjorde hon ett undantag.

– Jag var först tveksam på om jag skulle fortsätta köra lopp, men jag började i alla fall köra unghästarna själv i loppen. Men jag har så mycket annat att göra, då är det svårt att hinna med att anpassa sig till att köra lopp. 

Var något extra direkt

Tetrick Wania visade dock tidigt att han var något extra. 

– Det var tredje veckan i mars som han var inne på banan för första gången. Han skulle gå sitt första banjobb. Då blev han rädd för något och gick direkt under 1.20. Han gick det inte hela vägen, men han gick en bit under det när han blev rädd för någonting. 

Det var också först då som hon började snegla på de svenska tvååringsloppen. 

– Jag tänkte inte på det i början eftersom att jag började träna honom så sent. Jag tänkte att jag bara skulle träna och se vad som skulle ske. Sen visade han sådana farter och jag tänkte att jag inte ville hindra honom när han är så bra, jag tycker att de som jag ”sparar” på när de är färdiga går nästan bakåt när du inte låter dem prestera. 

Hästen har nu gjort sex starter och sprungit in nästan en miljon kronor. Bland dessa finns prestigefulla segrar i Breeders Crown för tvååringar, Svampen på Örebro och nu senast segern i uttagningsloppet till Svensk Uppfödningslöpning 2021. 

– Det är fint att vi är med i finalen, nu hoppas jag bara att allt går bra där. 

Men nu är alltså Tetrick Wania såld, och även om det kommer att bli jobbigt att skiljas från hästen så är Riina Rekilä lycklig. 

– Hans mamma kan vara så stolt över honom att han blev såld och att nya ägaren är en så fin kvinna. Det är kul att han får en sådan ägare som verkligen bryr sig om sina hästar. 

”Sa åt dem: välj vilken kusk ni vill”

Ägaren Karin Walter-Mommert har valt att fortsätta med Riina Rekilä som kusk i det stora tvååringsloppet med 700 000 kronor i förstapris som körs på Jägersro på lördag. 

– Jag sa till dem att ni får välja vilken kusk ni vill, men om jag hade ägt honom hade jag fortsatt köra honom, man vill inte byta något nu. Vi tar det lugnt och stressar inte, det är bara att köra och se hur det går, säger hon och fortsätter: 

– Jag vet ju vad han kan. Vissa hästar kanske gillar mer att det är någon de känner väl som kör dem. Hans mamma var likadan. Det var ingen annan som körde henne. Det var alltid min häst. Hon litade på mig, hon var också ganska het. Men den här tror jag inte att det kommer att vara några problem med sen. 

Ekipaget är i skrivande stund streckat på 78 procent på V75. Men något favoritskap berör inte Riina Rekilä. 

– Jag har inte tänkt på det. Jag brukar inte läsa sådana tidningar. Vi kör loppet och hoppas att han är lika bra som han har varit. 

Hur skulle det kännas att vinna loppet tror du?

– Det hade varit väldigt stort.