Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur kan det vara så mycket trögare här?

Foto: Matilda Öhrman/Travronden / Trav & Galoppronden

Jag hoppas att vi har en vinnare i Breeders’ Crown.

Men undrar varför det är så mycket trögare att sälja hästar i Sverige än i USA?

Topptävlingar på Eskilstuna i helgen med dubbla V75:or och finalerna i svenska Breeders’ Crown som den traditionsenliga avslutningen på vår storloppssäsong.

Självklart ska ni få mina vinnare:

Vi börjar av förklarliga skäl med de treåriga stona där vi selar ut vår Ganga Bae som en av förhandsfavoriterna. Allt ser bra ut och jag tippar med hjärtat, jag hoppas att vi har en Breeders’ Crown-vinnare.

Högklassigt även bland de treåriga hingstarna men inget snack om vem som får tipset. Berghar’n tar en ny storloppsseger med Power.

De fyraåriga stonas final ser många som en jämn uppgörelse. Racing Brodda bara vinner säger jag. Ni som brukar följa mig vet att jag tror att tränaren Mattias Djuse kommer vara Solvallas tränar-champion inom ett par år.

De fyraåriga hingstarnas final ser ut att kunna bli en mycket rivig historia. Jag tippar en outsider i form av Jerry Riordans Betting Gangster. 

Har jag rätt innebär det att kusktalangen Rikard N Skoglund blir Breeders’-kung med två kusksegrar.

■ ■ ■

Jag provade sälja både starthästar och fölston på internetauktionen förra veckan. Trots humana priser gick det inget vidare.

Själv måste jag dra ned på antalet hästar i stallet så jag får leta nya lösningar.

Kanske kan det vara att leasa ut?

När jag var i början av karriären gillade jag att hitta problemhästar att hitta nyckeln till.

I USA går det däremot inte lika trögt att sälja häst. I går hölls auktionen The Black Book och miljonbuden duggade tätt.

Värst av alla var Åke Svanstedt som ropade in Muscle Hill-sonen Gangsta Rat för närmare sex miljoner kronor.

Flertalet svenskar fanns bland köparna, bland andra Anders Ström, Lennart Ågren och Mellby Gårds Rune Andersson.

Den förstnämnde ropade för stall Courant in Keep Your Coins (bilden) för över 2,5 miljoner kronor.

Totalt närmare 25 svenskköp i går till ett snittpris av 150 000 dollar.

På vår egen kriterieauktion landade snittet på 100 000 kronor.

Det är en viss skillnad det…

■ ■ ■

Mer USA, en legendar hördes för sista gången i helgen. Efter 44 år som banreferent på Meadows tackade 77-årige Roger Huston för sig. Referenten som gjort sig känd med att aldrig någonsin säga ett startnummer utan bara hästarnas namn.

Totalt har Huston refererat över 188 000 lopp under sin karriär.

Men det kommer inte bli helt tyst efter pensioneringen.

77-åringen fortsätter nämligen att referera lopp på Little Brown Jug.

TARZANS STARTANDE HÄSTAR PÅ V86 OCH HELGENS BÅDA V75

3 Heads Down (V86-4)

Blev för laddad senast och galopperade. Håller annars bra form men står kanske lite hårt inne här, platschans? Barfota runt om, helstängt huvudlag och USA-sulky.

4 Brake Cooling (V86-4)

Trodde jag på senast men då blev det galopp. Håller fortsatt väldigt bra form för dagen och jag tycker den här uppgiften ser spännande ut. Barfota runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.

10 Rotate (V86-4)

Jag håller honom högt i grunden men har tyckt att han varit lite för seg i loppen hittills. Senast visade han uppryckning och kan som sagt en hel del. Skor runt om, troligen skygglappar och svensk sulky.

12 Manuzio Hanover

Har både form och hög kapacitet men här känns han bortlottad. Från spår 12 är det svårt att vinna om inte tempot blir tufft där framme. Skor runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.

4 Intercepted (V86-8)

Överraskade positivt senast och har visat fint löphuvud. Har släppt till barfota och vi kör samma igen, ska räknas tidigt. Öppet huvudlag och USA-sulky.

1 Zack’s Zoom. (V75-3, lör)

Han går framåt för varje lopp och jag är faktiskt lite optimist här. Jag tror hästen kommer reagera väldigt positivt på att starta på kort distans, det har han inte gjort så många hos oss. Lyckas han hålla ledningen ska han räknas. Barfota fram, ev skygglappar och USA-sulky.

5 Mil. School (V75-3, lör)

Vi har fyra hästar som kan vinna i det här loppet men det här är bästa chansen. Senaste loppet kan vi glömma och hästen håller fortsatt bra form. Fick ett perfekt spår och det blir lite upp till bevis hur han hanterar distansen. Barfota fram, öppet huvudlag och USA-sulky.

9 Disco Volante (V75-3, lör)

Kan som alla vet mycket och känns väldigt fin i jobben. Har visserligen mognat men bakspår är inget drömläge. Barfota fram, öppet huvudlag och USA-sulky.

10 Evaluate (V75-3, lördag)

Jag var besviken på honom senast och hästen var inte särskilt trött i mål, kanske var det ett nytt huvudlag som ställde till det. Hästen kommer hävda sig i guld på sikt och trots att han bara är fyra år gör han säkert ett bra lopp redan nu, det krävs dock hårt tempo för att räcka till vinst.

6 Digital Summit (V75-2, sön)

Är en bra häst som visat fantastisk utveckling senaste månaderna. Möter dock riktiga undantagshästar här så realistiskt får vi nog vara nöjda om vi kan vara 3-4:a, men helt borta kanske han inte är. Skor runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.

1 Ganga Bae (V75-4, sön)

Var fantastiskt fin i försöket och verkar bara bli bättre och bättre, hästen tränar väldigt bra efteråt. Jag valde spåret men är inte säker vi kan hålla ledningen, hon räknas om det löser sig. Barfota fram, ev skygglappar och svensk sulky.

12 Digital Pro (V75-4, söndag)

Gick väldigt bra i semifinalen men fick ett väldigt svårt läge här. Hon har inte heller räckt mot de bästa tidigare. Skor runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.

12 Flight Dynamics (V75-7, sön)

Har fått två lopp i kroppen efter sjukdom och kommer allt mer. Från det här läget blir det svårt vinna,. Eventuellt barfota runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.