Hoppas på repris i kallblodsloppet

Publicerad

För ett år sedan vann Art Nökkve V75 i Gävle.

På lördag är han favorit att ta en ny seger i kallblodsloppet på samma bana.

- Han känns otroligt fin för dagen. Lite bättre än i fjol, säger tränaren Håkan Skoglund.

 Art Nökkve köptes av hästägare hos Håkan Skoglund i fjol vintras. Den sexårige hingsten firade fina framgångar i sin nya regi under våren. Han tog en lätt seger i V75 på Gävletravet i maj och vann under året totalt tre lopp på sju starter och var bland de tre främsta i sex av loppen. Efter en halsoperation och en trevande inledning i år har Art Nökkve återigen hittat stilen. Han har tagit två raka segrar och varit jättefin på barfotabalansen.

- Det har jävlats en del och det är halsen som inte har funkat. Han opererades efter sista starten i fjol och nu verkar det peppar, peppar som att andningen fungerar bra igen. Hästen var riktigt bra den här årstiden förra året och nu känns han otroligt fin för dagen, säger Håkan Skoglund.

- Han har gjort kanonlopp vid segrarna och vunnit med krafter kvar. Senast var han lite uppanmäld men vann ändå, även om han fick sträcka lite på sig. Art Kjarvald är ju en bra häst och han låg i rygg på mig och utmanade till slut men min gick undan säkert.

”Fantastiskt fina pengar för kallbloden”

Art Nökkve har sprungit in 594 000 kronor och sex år är ingen ålder för ett kallblod som får tävla tills de är 15 år. Tränare Skoglund lovordar sin häst mycket och även kallblodshästar överhuvudtaget.

- Det är fantastiskt fina pengar att köra om för kallbloden. På lördag är det 150 000 kronor i förstapris, precis som i fjol när han vann, trots att det inte är högsta klassen. Det är mycket billigare att köpa ett kallblod som är bra än att köpa ett varmblod. Det är heller inte så tuff konkurrens bland kallbloden och som sagt fina pengar att köra om. Så jag har nästan hellre kallblod än varmblod, säger Skoglund.

- Art Nökkve är en jättefin häst som har det mesta och det är väl bara startsnabbheten som saknas. Men den kommer väl den också så småningom. Jag tycker att han känns lite bättre i år än vid samma tid i fjol.

”Är tuff när han är i ordning”

Lördagens V75-omgång kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 29 miljoner kronor enbart på sju rätt. Art Nökkve favorit i V75-4. Han startar med 20 meters tillägg och har springspår på den volten.

- Det blir intressant och jag måste ju tro på bra chans. Han ska väl vara favorit så bra som han har varit på slutet. Jag har bara kört lite lagom lugnt mellan starterna och hästen känns fortsatt fin. Det enda är ju att han kan bli hängande från början eftersom han inte är något vidare snabb ut. Men han är tuff när han är i ordning och då brukar han tåla lite. Han måste ju det om han ska vinna och den här gången får han nog jobba lite, säger Skoglund.

- Barfota runt om har gett honom en växel till och det blir samma balans igen och inga ändringar i övrigt.

"Hästarna är i form och jag känner mig stark"

Håkan Skoglund, 59, har blott fem hästar i träning och stallet ståtar med strålande 25 i segerprocent i år. För några veckor sedan vann Order By Keeper V75 hemma på Bergsåker och det är en häst som har två raka segrar efter han köpts av hästägare hos Håkan Skoglund.

- Vi köpte honom från Daniel Redén och han ska starta på Solvalla den 7 juni nästa gång. Hästarna i stallet är i bra form och jag känner mig stark jag också. Jag har haft diskbråck två gånger tidigare men nu känns ryggen riktigt bra. Jag har bara haft ett fåtal hästar i träning de senaste åren och vill inte ha fler än fem i träning. Det känns som mer harmoni än när man hade 30 hästar i träning och flera anställda som tidigare år. Jag kör också bara mina egna hästar i loppen eftersom jag har haft problem med ryggen.

- Jag håller till på en gård tre kilometer från Bergsåker och jag jobbar mestadels själv, även om frun hjälper till ibland. Det är kul att vara i stallet och extra roligt såklart när det går bra, säger Håkan Skoglund som är född in i travet via hans far som var travtränare och det var även hans farbror och farfar.

 

Av Michael Carlsson/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag