Sven Melander. Foto: Christian ÖrnbergSven Melander. Foto: Christian Örnberg
Sven Melander. Foto: Christian Örnberg
Sven Melander. Foto: Thomas Blomqvist / KANAL75Sven Melander. Foto: Thomas Blomqvist / KANAL75
Sven Melander. Foto: Thomas Blomqvist / KANAL75

"Hon gick till angrepp – jävligt förbannad"

Publicerad

Sven Melander och Benny Haag hade hand om onsdagssändningarna för travet under tidigt 2000-tal. De hade ett skojfriskt anslag – något som upprörde delar av tittarna. 

Det hela mynnade ut i ett mycket uppmärksammat bråk mellan Sven Melander och rederie-miljardären Margareta Wallenius-Kleberg. 

– Hon gick ut i en debattartikel i Travronden och gick till angrepp mot oss. Då blev jag jävligt förbannad – hon är en fantastisk människa, men borde kunnat hålla sig från det där, säger Sven Melander.

Sven Melander är en av Sveriges mest omtyckta skådespelare och tv-profiler. Under slutet av 90-talet och början av 2000-talet var profilen dessutom en stor del i travsändningarna i tv.

– De drog igång V75, och i samband med det, så skulle man sända från banorna. Så man inredde en stor sändningsbuss, och då frågade de mig om jag ville vara programledare, men jag kunde inte eftersom jag spelade teater i Stockholm då. Så då blev det Lasse Brandeby som tog det jobbet, säger Sven Melander. 

– Sen när jag slutade med teatern så hoppade jag in. Jag gjorde det från nyår 1995, eller vad fan det var. De visste ju att jag var travintresserad, fortsätter han.

Badmössorna – en snackis

Han och Benny Haag utgjorde navet i det som skulle vara travsändningar för en bredare publik. Med badmössor som attiraljer och ett skämtslag anslag höjde de tittarsiffrorna avsevärt. 

– V75-programmen var ganska traditionellt, men sen när vi började göra de här onsdagsprogrammen, och Benny Haag kom in då blev det ett jävla liv. Men vi hade väldigt roligt och tjänade bra med pengar. Och faktum är att vi hade väldigt bra siffror, och det var det som räknades – vi skulle bredda basen, säger Sven Melander.

 

Foto: THOMAS BLOMQVIST / KANAL75

 

Duon fick utstå en hel del kritik från de inbitna travfansen – och Benny Haag har tidigare vittnat om arga samtal mitt i natten, i en intervju med trav365

För Sven Melander kulminerade det hela i ett debattbråk med travprofilen, tillika rederiemiljardären, Margareta Wallenius-Kleberg.

– Hon gick ut i en debattartikel i Travronden och gick till angrepp mot oss. Då blev jag jävligt förbannad – hon är en fantastisk människa, men borde kunnat hålla sig från det där, säger Sven Melander.

Rädd att få en smäll

Melander svarade med ett eget debattartikel i samma facktidning, där han bland annat kallade Elitloppet för "Sveriges största fyllefest", och Kleberg för en hästhandlare. Veckan efter detta var det dags för travfesten på Solvalla, och Melander var på plats...

– När jag gick på restaurangen där fick jag höra en hel del. Sen stod jag i en kö, och då var det någon som började ifrågasätta mig och sa: “Vad fan skriver du för skit”. Jag svarade helt enkelt: “Varför skriver inte ni någon insändare då? Det är ju ett fritt land för fan”. Efter det fick jag medhåll från de andra i kön, säger Melander.

– Det var väldigt trevligt, men jag var rädd för att få en smäll när jag gick omkring där på publikplats, säger Sven Melander med ett skratt. 

"Får inse att det är personligt"

Sven har haft travintresset sedan barnsben – han besökte ofta Jägersro med sin far. Men på senare år har besöken blivit färre.

– Nu för tiden går jag inte särskilt ofta på trav, men jag samarbetar med en resebyrån Equitorus och har gjort många travresor med dem. Vi har åkt till Argentina, Nya Zeeland, USA och Frankrike. När de ringer då åker jag med och guidar och så vidare. Så det har vi gjort till Prix d’Amérique några år i rad nu. Men annars åker jag mest på Elitloppet. 

Profilen hade länge VIP-biljett till folkfesten – men förra året fick han ingen inbjudan, och i år har det inte heller kommit någon. 

– Det känns lite konstigt, eftersom vi jobbat så mycket ihop. Och om jag inte platsar bland de som är där för lång och trogen tjänst borde jag kunna få komma med i kändisgänget... Men inte ens det va! Så jag får inse att det är personligt. Men det är ingen större sorg, lite lustigt bara.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag