”Hon är ledsen – slutar med trav”

Ecurie D. och Tina Storetvedt efter försöket.
Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BIL / TR Media
Tina Storetvedt håller upp Elitloppsbiljetten.
Foto: LENA EMMOTH / TR Media / Lena Emmoth
Frode Hamre.
Foto: JH / TR Media/KANAL 75

Efter elitloppsfinalen avslöjade Travronden att Ecurie D. byter tränare. 

Stjärnhästen ska till USA och hamnar hos Åke Svanstedt. 

Och det var ett tungt besked för samtliga i Frode Hamres stall.

– Han betyder väldigt mycket oss, speciellt för Tina som har skött honom sen han var två år, säger den norske travtränaren. 

Efter ett tungt försöksheat tog Ecurie D. sig till en elitloppsfinal, väl där blev det ett tufft lopp utvändigt ledaren och den femåriga hingsten fick nöja sig med en sjätteplats. Den största snackisen senare på kvällen var dock inte själva prestationen. 

Några timmar efter att Elitloppet gått i mål avslöjade nämligen Travronden att stjärnhästen kommer att lämna Frode Hamres stall och flytta till Åke Svanstedt i USA. 

– Det stämmer, det är det som planen. Han är anmäld till stora lopp i USA och det är även snack om avelsbiten nästa år i USA. Det blir nog så att han reser inom kort, säger Frode Hamre.

”Ägaren har full rätt att göra så”

Ecurie D. har tagit 15 segrar på 21 starter i Frode Hamres regi. I fjol vann hästen fyraåringseliten på Solvalla på den bländade tiden 1.09,2 över kort distans och blev snabbt en än större publikfavorit. 

Hur känns det här för er?

– Det är klart att det är tungt. Man vill aldrig tappa en sådan. Det är stallets bästa häst och han hade haft mycket fina pengar i Sverige i år. Det är ett stort tapp för mig som tränare. Ägaren har bestämt sig och de har full rätt att göra som de vill för de äger hästen. Men det är klart att det är trist, han betyder väldigt mycket för stallet. 

Skötaren överväger att sluta 

Tina Storetvedt har tagit hand om Ecurie D. sedan hästen var två år gammal, och Frode Hamre berättar att förlusten av stjärnan tagit hårt på samtliga i teamet, men särkilt Tina. 

– Hon är också ledsen. När hästen reser tror jag att hon kommer att sluta. Hon trodde att de hade några år kvar tillsammans men nu när han reser i sommar kommer hon nog att sluta, tyvärr, säger Frode Hamre och tillägger: 

– Han betyder väldigt mycket oss, speciellt för Tina som har skött honom sedan han var två år. Det är väldigt tråkigt att hon ska sluta, det är de signalerna jag har fått, det här var ju hennes ögonsten. Men som sagt, ägaren bestämmer och det är deras fulla rätt.