Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hög smäll låg bakom galoppen i Elitloppet

Foto: www.stalltz.se
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Disco Volante kastade sig i galopp i försöket till Elitloppet. 

Nu menar Carl-Johan Jepson att hans häst blev skrämd av en hög smäll utanför arenan – och enligt Travronden har polisen inlett ett ärende kring det. 

– Det lät typ likadant som när ett sulkydäck exploderar, säger kusken. 

Det var ett par minuter innan det första elitloppsförsöket som kuskarna observerade ett hög smäll utanför Solvalla – och nu har polisen lyckats identifiera vad som skett. 

Något som Travronden rapporterar om. 

Enligt facktidningen var det en person på andra sidan Ulvsundavägen som legat bakom oljudet som stressade upp Disco Volante, körd av Carl-Johan Jepson. 

– Jag kan bekräfta att polisen i Sundbyberg rapporterat om att man påträffade en person med en raket på pinne. Personen i fråga kan ha gjort sig skyldig till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, dessutom kan det vara tal om brott mot ordningslagen då det krävs särskilt tillstånd för användande av denna typen av vara. Polisen förhörde personen på plats och detta kommer lagföras genom snabb lagföring. Det innebär att domen från tingsrätten väntas komma inom ett par veckor, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisregion Stockholm till Travronden. 

Jepson: ”Blev väldigt skrämd”  

Carl-Johan Jepson beskriver vad han hörde innan han körde upp mot startbilen: 

– Det lät typ likadant som när ett sulkydäck exploderar. Det låter riktigt högt, som en ordentlig smäll helt enkelt. Jag pratade med Per Linderoth som körde Sorbet och han trodde att det var någon som fått punktering. Han hörde också en riktigt smäll men hans häst var mer dövad än min. Han reagerade inte på samma sätt. Min häst blev tyvärr väldigt skrämd och det gick inte att få honom lugn. 

”Kan vara lite stökig”

Kusken berättar om hur han försökte lugna ned hästen som är lättstressad även i vanliga fall. 

– Han kan vara lite stökig när man kör upp till bilen så då fick jag skritta i motsatt riktning och vända bakom de andra i stället. Hade jag kört som jag tänkt från början så hade jag fått legat och dra i 700 meter. Han klarar inte av när andra hästar kommer bakom. Men det gick inte ändå. Det fruktansvärd otur helt enkelt att det händer när han är ute på banan. Sen kanske det inte hade gått ändå men han blev märkbart skärrad av det där, avslutar kusken. 

Stjärnhästen som tjänat över en miljon kronor bara i år tränas av Stefan Melander som fick se sin häst bli diskas för galopp i elitloppsförsöket.