Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hockeylegendaren Jimmie Ericsson inför V75-debuten

Jimmie Ericsson.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Jimmie Ericsson.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Nyligen hyllades Skellefteå AIK-legendaren Jimmie Ericsson när han fick sitt tröjnummer pensionerat. 

Nu väntar annat roligt på hemmaplan när han ska han få se sin fyrbenta talang Olly Håleryd debutera på V75 till helgen. 

– Jag tyckte det var svinskoj att köra häst, säger klubbikonen. 

2020 avrundade Jimmie Ericsson hockeykarriären som innehållit inte mindre än två SM-guld, ett OS-silver och ett VM-guld. Totalt blev det 15 säsonger med Skellefteå AIK och för några veckor sedan fick han ta emot hyllningar när hans tröja hissades upp och nummer 21 pensionerades. Således blev han också den första spelaren i klubbens historia att vara med om en sådan ceremoni. 

Trots att skridskorna lagts på hyllan så finns tävlingssuget kvar och nu följer han delägda travhästen Olly Håleryd på nära håll. Det fyraåriga stoet har hittills gjort fem starter och det har slutat med tre segrar och två andraplatser. 

– Det sjuka är att när den blir tvåa nu så blir man besviken, eller i alla fall jag, ”helvete, vi ville ju vinna”. Men jag har ändå försökt ha förståelse för att det inte är så vanligt att en häst vinner och blir tvåa hela tiden. 

Betrodd på V75

Olly Håleryd tränas av Ann-Catrin Frisk och körs av Ove A Lindqvist och på lördag väntar V75-debuten på hemmaplan då tävlingarna körs på Skellefteåtravet. 

– Det blir spännande. Frun jobbar så jag tar med mig barnen till travet och sen kommer ägargänget att vara där. Jag får se om jag kommer att vara på stallbacken eller vid resturangen, det är inte bestämt. Men jag åker med barnen dit, de är taggade. 

Travintresset intensifierade under coronapandemin, berättar Jimmie Ericsson. Det var en av få sporter som kunde pågå utan större störningar och sedan kom erbjudandet om att köpa in sig på Olly Håleryd. 

Han ser framemot lördagen med skräckblandad förtjusning. I början av veckan har spelarna visat stort förtroende för stoet som är en av de mest streckade hästarna i V75-4. 

– Nu blir det tuffast möjliga motstånd också. Spår fem i voltstart för en häst som inte har startat jättemycket i volt är inget drömutgångsläge. Men i de flesta loppen har hon sprungit utvändigt om ledaren i stort sett hela vägen. Hon har visat att hon klarar av tuffa jobb även om det är tuffare motstånd just nu än vad hon mött tidigare. Det ska bli spännande.

Kusken Ove A Lindqvist.
Foto: TJ / TR Media

”Jättenöjd – men finns förbättringspotential”

Att dra sig tillbaka från ishockey har gått relativt smidigt för Jimmie Ericsson när skadorna satte stopp. Saknaden är kontrollerbar men i slutspelstider och när det spelas matcher mot fysiskt tuffa lag kan han längta tillbaka. 

Tröjceremonin blev en fin kväll för honom. På sociala medier riktades viss kritik mot att hans tröja borde hissats upp i annat än en galge och linan som användes men han vill inte klaga. 

– Det är första gången som Skellefteå gör det här, att det blir grejer som kan göras bättre, absolut. Sen tror jag att de med galgen tänkte att den (tröjan) skulle bli stor då på själva jumbotronen. Jag är jättenöjd men så klart finns det förbättringspotential. Hade jag fått välja så hade jag inte gjort något annorlunda. Jag är supernöjd.

Ny karriär runt hörnet?

Med hockeyn bakom sig väntar kanske en ny karriär med hästar? 

Han har i alla fall fått prova på att köra travhäst under ett event med tandemkörning.

– Jag tyckte det var svinskoj att köra häst, konstaterar han. 

– Jag har valmöjligheten att göra det mer också. Det är bara tiden som inte har räckt till hittills men jag har fått frågan flera gånger från Ove och ”Anki” om jag vill komma och köra hos dem.