Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hiskelig insats av Finders Keepers

Finders Keepers flankerad av skötaren (höger) och olympiern Therese Borssén.
Foto: Hanold/Foto-Mike
Snabbaste travaren i Sverige i år.
Överlägsen motståndet i gulddivisionen på Romme.
Finders Keepers, fjolårets trea i Olympiatravet, var sagolikt bra då han tog sista chansen att vara med i loppet även i år.
- Det var faktiskt krafter kvar också! sade Åke Svanstedt, en imponerad tränare och kusk.
Finders Keepers provade lyckan i Frankrike i början av året men kom tillbaka med svansen mellan benen efter en klen insats. Därefter blev det förlust som favorit i V75 på Axevalla i februari. Att klura ut Finders Keepers form inför lördagens lopp var med andra ord inte lätt.
En plats i Olympiatravet stod på spel i Rommeheatet - med underrubriken Sista chansen. Åke Svanstedt tog den chansen - med en sagolik Finders Keepers. Vinnartiden 1.11,0 är det snabbaste någon travare presterat i Sverige i år.
- Han har känts fin i träningen sedan vi kom hem från Frankrike - men att han skulle vara så här bra kunde jag inte tro, sade Åke Svanstedt.

Duellen uteblev

Finders Keepers öppnade mycket snabbt bakom bilen och satt i ledningen i den första kurvan.Streckfavoriten Jaded kom sedan upp på utsidan ganska omgående.
Publik och experter väntade sig en duell. En envig häst mot häst över upploppet. Men så blev det inte. I början av upploppet försvann Finders Keepers ifrån allt vad motstånd hette - med en finåkande Åke Svanstedt bakom.
Åbytravets sportchef tillika Olympiatravets general Per Wetterholm, var mycket imponerad av det han fick se.
- Jag hade ryktesvägen fått indikationer om att Finders Keepers var bra och att bara skulle vinna loppet. Men inte kunde man vänta sig att han skulle vara riktigt så här...vilken acceleration hästen visade!

Samma trio som i fjol

Åke Svanstedts Adams Hall fick under lördagen loppets näst sista wild card. Klara för loppet och inkvalade var då Finders Keepers och fjolårets vinnare Torvald Palema.
Därmed har Åke Svanstedt en trio hästar med i Olympiatravets final nästa helg. Samma trio som placerade sig etta, tvåa och trea i fjol.
- Jag kör Torvald Palema själv, menade Åke Svanstedt som låter Stefan Söderkvist köra Finders Keepers och Johnny Takter Adams Hall. Exakt samma laguppställning som i fjol.
Klara för Olympiatravet är förutom Svanstedts trio: Oiseau de Feux, L'Amiral Mauzun (båda med wild card), Triton Sund, Dig For Dollars, Global Investment, Colombian Necktie.
- Den tionde och sista platsen tar en häst med wild card. Vilken häst det blir bestämmer jag söndag, säger Per Wetterholm.
TV4 kommer att direktsända lottningen under söndagseftermiddagen.