Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Helt bakom flötet som investering”

Sagaris kontorslokal i Malmö.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Victoria Invest blev på kort tid ett av svensk travsports mest storsatsande stall.

Nu är kassan tom och investerare står utan utlovad avkastning.

– Helt bakom flötet som investering – någon måste träna hästarna, de måste äta, det kostar varje månad, säger en tidigare säljare på Victoria Invest till Sydsvenskan.

Expressen har tidigare berättat historien om vännerna Alexander Huhtinen och James Roselin och deras bolag. Förra året drog de uppmärksamhet till sig när deras bolag Victoria Invest pumpade in pengar i division-1-klubben Österlens FF och värvade supertalangen Freddy Adu.

Malmöduon hade innan dess blivit aktiva inom travsporten och seglat upp som ett av sportens mest storsatsande travstall med över 30 hästar.

Investmentbolaget Victoria Invest jobbade genom att locka investerare, bland annat genom telefonförsäljning av sina egna aktier, till privatpersoner.

Men framgångarna har snabbt bytts ut mot en tom kassa och personal som hoppat av.

– De utlovade guld och gröna skogar och avkastning på mina pengar men jag har inte sett någon börsnotering eller något, sa en aktieägare till Expressen tidigare i år.

Sågar travsatsningen

För Sydsvenskan berättar en av Victoria Invests tidigare säljare om satsningen inom travbranschen. Sagari AB, som Victoria Invest heläger, köpte under våren 33 travhästar, enligt tidningen.

– Helt bakom flötet som investering – någon måste träna hästarna, de måste äta, det kostar varje månad. Över 30 hästar, visst, men det kommer du inte in på börsen med, säger personen som nu slutat arbeta för Victoria Invest.

Grundaren Alexander Huhtinen lämnade företaget tidigare i år.

– Sedan är det lätt att vara efterklok, vi borde kanske inte fokuserat på travet så mycket som vi gjorde. Vi har köpt hästar för 15 miljoner kanske, med träningsavgifter är vi uppe i tjugo miljoner. Gör man matematiken så är vi snart uppe i de 50 miljonerna eller 60, säger Huhtinen till Sydsvenskan.