Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Häst död på Solvalla – föll ihop under loppet

En häst dog under loppet på Solvalla.
Inatt Boko föll ihop i tredje loppet på Solvalla under måndagen. På bilden passerar övriga ekipage olycksplatsen. Foto: ATG Live

Fyraåringen Inatt Boko föll ihop i ett lopp på Solvalla under måndagens lunchtävlingar.
Valacken, som tränades av Katja Melkko och kördes av Janne Soronen, gick inte att rädda.
– Från Solvallas sida går våra tankar till hästen och Janne och Katja, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla.

Det var i det tredje loppet på Solvalla som Inatt Boko, tränade av Katja Melkko, gick omkull efter 500 meter. 

Hästen kördes av rutinerade V75-kusken Janne Soronen som tidigare skördat framgångar med Elitloppshästen Elian Web. 

Men måndagen på Solvalla blev dyster för paret som förlorade sin Inatt Boko efter att han fallit ihop.  

– Jag har pratat med både Katja och Janne och de är naturligtvis jätteledsna. De hade ingen anledning att tro att det var något galet med hästen. Allt var bra i värmningen och i provstarten, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla. 

”Stökigt att passera” 

Jörgen Forsberg berättar att det var först i startögonblicket som Janne Soronen kände att något inte stämde: 

– När Janne körde från start märkte han att hästen var trög och den är pilsnabb i vanliga fall. Han ryckte tussarna tidigt men fick inget svar och sedan efter 500 meter vinglade han in på innerplan och avled tyvärr, säger han och fortsätter: 

– Från Solvallas sida går våra tankar till hästen och Janne och Katja. 

Sofia Adolfsson körde hästen Bordeaux Doc i samma lopp och reagerade på att de i måldomartornet inte valde att blåsa av loppet. Det då Inatt Boko låg kvar strax innanför bangränsen när de tävlande ekipagen passerade. 

– När vi kommer ut på sista varvet så ser ledaren att den (Inatt Boko) ligger där. Alla fick flytta ut två spår för att man inte komma för nära. Egentligen skulle man väl ha blåst av loppet, säger hon och fortsätter: 

– Det vart lite stökigt i själva passeringen för hästarna skyggade för de tittade på den, de gör ju hästar när de kommer i full fart. De vart lite rörigt men de löste sig väl ganska bra för alla även om jag tror att en häst fick galopp. 

Låg bakom buskage 

Inatt Boko låg precis innanför de vita pinnarna som markerar bangränsen, där finns även ett buskage som skyddar de stora belysningsstolparna på banan. 

I efterhand ser Solvallas måldomare Björn Wikander det som ett misstag att man inte blåste av loppet. I och med att tv-bilderna är bättre för att se löpningsförloppet så tog det tid innan man kunde identifiera att hästen fallit ihop bakom ett buskage. 

När man upptäckte det så var det cirka 800 meter kvar av loppet. 

– Jag bedömde inte det som en olycksrisk då, men sen ska man blåsa av för själva värdighetens skull och sporten. Man ska inte köra när det ligger hästar på banan, säger han. 

Måldomaren: ”Man ska inte köra då” 

Björn Wikander fortsätter: 

– Jag tog ett felaktigt beslut, eller jag tog inte beslutet, utan jag sa bara att vi kör när det var 800 meter kvar av loppet. Sen blev det olyckligt att den i ledning galopperade för att den blev rädd. Det var olyckligt för både hästägaren och spelarna. Det var ett dåligt icke-taget beslut. Som tur är händer det väldigt sällan. 

– Förr så var det så att man aldrig skulle blåsa av loppen så länge de inte låg mitt i banan. Det är ändrat nu och det är jättebra. Man ska inte köra lopp om det ligger hästar på banan, vare sig de lever eller är döda. Det är med respekt för hästen. Men det sitter lite för mycket i bakhuvudet fortfarande. 

Inatt Boko tog tre segrar på karriärens 13 starter och sprang in 124.288 kronor. Hästen är förd till Uppsala för obduktion på Statens Veterinärmedicinska anstalt.