Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hasse Backe: ”Får minska på fotbollen”

Hasse Backe är coach i ATG Talang
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Greenshoe med Brian Sears, The Meadowlands Hambletoniandagen 2018.
Foto: THOMAS BLOMQUIST/ TR Media

Hasse Backe, 68, har ägnat större delen av sitt liv i fotbollens finrum. 

Men de senaste åren är det travsporten som upptagit mer tid. 

Och intresset har växt sig allt starkare sedan framgångarna med superhästen Greenshoe som värderades till 140 miljoner kronor som avelshingst.

– De brukar ju säga att det kommer fram tio sådana hästar på hundra år, säger Hasse Backe. 

Under flera år hade Hasse Backe hela världen som arbetsplats när han i sin tränarroll varit i flera storklubbar och haft landslagsuppdrag i Mexiko och Finland. Det är fortfarande mycket fotboll som gäller för 68-åringen som arbetar som expertkommentator för TV4, men det blir även en hel del trav som upptar tankarna. 

Han berättar att travsporten alltid har funnits med som ett gömt intresse och att han de senaste åren kunnat ägna alltmer tid åt sin stora hobby. Den varan har det heller inte blivit mindre av sedan delägda stjärnhästen Greenshoe kom in i tv-profilens liv. 

När mycket i världen står still år 2020 längtar Hasse Backe efter att få besöka travbanor och resa till auktioner i Lexington.

Men tills dess får han sysselsätta sig med annat: 

– Jag sitter och funderar lite på avel och vilka märrar som skulle kunna passa med Greenshoe. Det är spännande. Vi har flyt för tillfället, det rullar på ganska bra. 

”Det verkar vara ett jäkla bra gäng” 

År 2020 är även året som Hasse Backe tagit på sig ett helt nytt uppdrag. Fotbollsprofilen ska nämligen coacha sex personer som blivit uttagna i utvecklingsprogrammet ATG Talang. De utvalda talangerna är framgångsrika inom trav- och galoppsporten och ska nu stöttas under två års tid. 

– Det är ett så spännande projekt och jag skulle vilja säga att det är ett riktigt smörgåsbord som dukas upp för de här sex talangerna som är på väg fram. Jag blir lite av en mentor med inriktning på hur man formar ett team och skapar ett fundament. Det har jag jobbat väldigt mycket med och det verkar vara ett jäkla bra gäng, säger Hasse Backe och fortsätter: 

– De har lite olika förutsättningar. Det är några som har anställda och sen är det några som inte har egna anställda men är på väg och har en egen verksamhet. 

Frågan är om lärdomar i fotbollen går att applicera på aktiva inom travsporten. 

– Jag tror att det finns väldigt mycket likheter. Tränaren är chefen i stallet med sina anställda. Det är lätt att applicera med fotbollstränaren och fotbollsspelarna. Ta typ hela organisationen med kontorspersonal med mera, hur jobbar de för att få alla att dra åt samma håll? Det har jag jobbat mycket med och även fått jobba med högprofilerade spelare. Det finns garanterat högprofilerade personer i ett stall och hur jobbar du för att hantera de och för att få de att skapa ett starkt fundament? 

Tackade snabbt ja till uppdraget 

Personer som arbetar i stall är kända för att i många fall sätta hästarnas mående framför sitt eget – men i talangsatsningen kommer även de aktiva få hjälp med kost och träning. 

– Det kom nog fram att det var lite av ett prioriteringsområde. Fysträningen blev en viktig del men även kostlära, och det märktes att det var rätt så hög prioritering på det. Det kommer att bli lite individuellt.

Hur kände du när du fick frågan om att vara med?

– Det var ganska snabbt som jag tackade ja. Det var inga större problem. Det sträcker sig över en längre period och det gäller att vi som jobbar med det här hela tiden är tillgängliga för tränarna oavsett vad det är. 

Hasse Backe med Across The Lines
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media/KANAL 75

Travintresset har funnits i Hasse Backes liv ända sedan han för första gången såg Elitloppet 1966 med sin far som drog med honom till Solvalla. Då vann Roquépine. 

– Det var första riktiga kontakten. Sedan har jag alltid haft det som ett lite gömt intresse och följt med. Men i alla fall de sista femton-tjugo åren började det ta fart rejält med hästägandet. 

Det har blivit flera hästar under årens gång i olika konstellationer. Han har testat att köra häst själv ett par gånger – men har stor respekt för djuren. 

– När jag var tränare i Salzburg så fanns det en travtränare som hetta Joseph Mayer som nästintill var ensam på en träningsbana i Salzburg. Där körde jag lite, jag var nog nere hos honom och körde lite träningsjobb varannan vecka under ett års tid. 

Hur var det då?

– Det går fort vet du... Han satte upp mig på en häst som dessutom inte hade varit ute på en månad. Den var lite för ivrig. Det blev ganska tufft, säger han och skrattar. 

”Trodde det var 25 000 kronor – inte dollar” 

Hasse Backe beskriver att travsporten alltmer blivit en huvudprioritering för honom, och mycket beror på de otroliga framgångarna med Greenshoe. Hästen tog 12 segrar på 17 starter och sprang in cirka 13 miljoner kronor och var en supertalang på tävlingsbanan. Karriärens största seger tog han i Kentucky Futurity 2019, samma år var han tvåa i Hambletonian Stakes. Resan med Greenshoe delade Backe med vännen Lasse Granqvist, Anders Ström (Stall Courant) och Morten Langli. 

Hur kom du i kontakt med Anders Ström?

– Vi har ju morsat lite då och då genom åren på Solvalla. Sen ringde han mig någon gång 2014/2015 och frågade om vi inte skulle köpa häst ihop. Då köpte vi Dominion Beach, en Muscle Hill-hingst som hoppade i försöket till Hambletonian. Sen köpte vi Enterprise och då var vi fyra stycken, det var jag, Anders, Morten Langli och Lasse Granqvist – mannen med guldbyxorna Lasse Granqvist, säger Hasse Backe och skrattar:

– Han har bara tur med alla hästar, en annan får lida i tjugo år innan man är med om att vinna något. 

Backe berättar en anekdot om när han skulle få Granqvist att köpa in sig i topphästen Enterprise. 

– Jag frågade honom om han skulle vara med på 25 procent. Det skulle kosta 25 000 och han var med på det. Sen ringde han upp mig efter en vecka: ”Vad fan! Det står 25 000 dollar!”. Han trodde det var 25 000 svenska kronor, han var lite chockad. Han hoppade på och det gick väldigt bra med Enterprise som blev trea i Hambletonian och sen såldes till avel i Ohio förra vintern.

– Sen kom Greenshoe på det. Det är Granqvists lycka, Enterprise och Greenshoe.

”Omöjligt att göra något annat” 

Greenshoe la tävlingsskorna på hyllan efter treåringssäsongen, ett beslut som var mer eller mindre givet då hästen värderats till 140 miljoner kronor som avelshingst. Men hästens prestationer på banan har gett Hasse Backe och hans kompisar minnen för livet. 

– Det var oslagbart. Det kommer man ju aldrig att få uppleva igen. Jag är bara glad. Jag satt i dag och tittade på försöket till Hambletonian. Jag tittar på loppet då och då, jag kan inte låta bli. Det är en sådan fantastisk häst, så oj oj oj, säger han och hämtar andan. 

– Det är fantastiskt att vi har fått uppleva det. De brukar ju säga att det kommer fram tio sådana hästar på hundra år. Det har varit helt makalöst. 

Nu väntar Backe och Granqvist spänt på superhästens första avkommor.  

– Vi ser med stor spänning framemot våren och hur avkommorna kommer att se ut. Det är speciellt. 

Tänker ni på hur det kunnat se ut om han fortsatt tävla?

– Ja, det kommer ju upp i huvudet emellanåt, just hur utvecklingen skulle kunnat bli men jag har lyckats lägga det åt sidan. Det är omöjligt att göra någonting annat när det erbjuds den syndikeringen på 14,4 miljoner dollar. Det är den största syndikeringen i historien på en travare.

I dag deläger Hasse Backe åtta hästar, en av dessa är Gardner Shaw som nyligen firat framgångar på V75. Även den äger Backe med Anders Ström. 

– Det har kommit lite bud på hästen men den är så pass intressant och kan nog bli en Silverdivisionshäst. Det är kul att ha någon tillsammans som går bra i Sverige. Den har haft en enorm utveckling hos Jörgen Westholm. 

Och även om mycket är osäkert i ”coronatider” så vet Hasse Backe vad han ska ägna sin tid åt, travsporten och sina nya adepter i ATG Talang. 

– Jag får minska på fotbollen nu och gå över helt och hållet till travet tror jag.

Hur känns det då?

– Det är alldeles utmärkt. Det kan inte bli bättre. Så är det. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.


TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

– Att rekrytera hästägare. 


Vilken häst har betytt mest för dig? 

– Den som drog i gång det ordentligt var en häst som hetta Across The Lines som vi hade hos Hasse Adielsson. Jag tror att den tog tio raka segrar, det var 2001. Men Greenshoe, det finns ingen annan.


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana? 

– Greenshoes vann i Lexington Kentucky Futurity.