Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har unika förutsättningar – kan tävla bra och säkert

Foto: Mia Törnberg / TR BILD / Trav & Galoppronden

Pandemin påverkar oss alla negativt.

Därför känns det trots allt bra att vi än så länge kan hålla travet igång. Både för oss aktiva och för alla människor i hemmet.

Coronavirusets framfart över världen har knappast undgått någon. Över en natt vacklar framgångsrika verksamheter eller stängs ned helt.

Än så länge tävlar travet och jag både hoppas och tror att det kan förbli så. För vår sport har faktiskt unika förutsättningar att tävla både bra och säkert. Vi tävlar utomhus och har stora ytor runt våra anläggningar som möjliggör att tävla utan folksamlingar, dessutom är vi ju redan till stor del en tv-sport.

Hittills har vårt förbund Svensk Travsport agerat starkt och anpassat våra tävlingar till den nya verkligheten. Såväl aktiva, hästägare och publik har därefter tagit sitt ansvar. Och det är även det som krävs för att vi ska kunna köra vidare, regler och framförallt sunt förnuft.

■■ Risken för smitta är betydligt lägre på travtävlingar än exempelvis på Ica eller apoteket.

■■ Jag hoppas ST fortsätter sitt proaktiva arbete med beredskapsplaner för hur vi kan tävla vidare även med ytterligare begränsningar att samlas eller städer i karantän.

Om förbundet förtjänar beröm för sin hantering av Corona-krisen så gäller raka motsatsen avseende mycket annat.

Det känns som att man medvetet skapar problem som inte finns. Är det däremot en fråga som är het, då blundar man och det händer inget.

Den senaste galenskapen är att det nu måste finnas en decimeters lucka till framförvarande för att byta spår.

Med sådana regler lär vi inte få se några spårbyten i första sväng längre. Eller som en av landets flitigast anlitade catchdrivers sa till mig: ”Jag trodde de skrivit fel och menade centimeter”.

Det finns säkert de kuskar som av orutin eller kanske sämre syn behöver lite säkerhetsmarginal, men alla som kör många lopp tycker att påhittet är sjukt.

■■ 50 centimeter lucka i trav är som 50 meter i Formel 1.

Det är nog bara administratörerna som fattat beslutet som behöver en halv meter för spårbyte.

Det som oroar mig är att även om det bara är en tillämpningsanvisning kommer många måldomare se det som en regel och vilja statuera exempel med böter på något som funkar utan problem.

Men tyvärr präglar ett negativt synsätt många måldomarnämnder och frågan om att få till proffsdomare i ett centralt war room känns mer angelägen för varje dag som går.

Ett annat område där ST direkt har gjort fel är i klassificeringen av de vagnar som vi tävlar i och hur de ska rapporteras till er spelare.

Jag kör oftast i en helt vanlig sulky men i startlistorna klassas den som hybrid. I min spalt läser ni verkligheten.

Lördagens jackpotkryddade V75-omgång avgörs på Bergsåker efter att Norge stängde allt.

V75-tipsen inför Bergsåker:

V75-1: Tipset till 14 Let’s Go Ernie men min 6 Payet är också aktuell. Favoriten 1 Hadrianos rankas ned på trög stil och lurigt med innerspår.

V75-2: Lurigt – helgardering kan vara lösningen. Tipset till 9 Hidden Assets.

V75-3: Favoriten 2 Love No Pain har bra förutsättningar på läge och distans, Jorma Kontio kör ett spikbud. Min 7 Digital Dominance är första motbud.

V75-4: Tipset till 9 Backegubben men då årsdebut så garderar jag med 6 Ängspilen och 1 Guli Major.

V75-5: Tipset till min egen 4 Imagine Boko då favoriten 9 Merritt har bakspår. Min bästa chans i omgången

V75-6: Över 70% på 1 Coogan så verkligen läge att gardera. Främst 8 Queer Fish och 9 Mr Golden Quick men även 2 Frenchnorwegian I.D. och 7 Corroded med vid större gardering

V75-7: Skrälläge i sista som är ston, min 1 Usiana Face får tipset men lång resa och årsdebut är minus. 14 Lyx Håleryd och 10 Belle Godiva därefter.