Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Har inte läst något – det spelar ingen roll”

Foto: Trav & Galoppronden
Foto: TR Media

Readly Express har lagt skorna på hyllan – och under onsdagskvällen hyllas han med eget lopp på Solvalla. 

För tränaren Timo Nurmos börjar nu ett nytt kapitel utan stjärnhästen, även om han inte tänker så mycket på det:

– Lite senare kanske man förstår hur mycket han har gjort.

Under onsdagens tävlingar på Solvalla kommer Prix Readly Express med 400 000 kronor till vinnaren att köras för första gången. Dessutom är Readly Express själv på plats. Han kommer att leda defileringen till loppet och därmed får publiken chansen att tacka av hästen. 

Under karriären vann stjärnhästen lopp som Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Prix d'Amerique för att nämna några och han sprang in total 23,2 miljoner kronor. Men efter starten i Elitloppet la hästen tävlingsskorna på hyllan – och nu väntar en avelskarriär. 

– Det ska bli kul, säger Timo Nurmos, som tränade hästen genom hela karriären. 

”Är historia nu” 

På en blöt bana vann Readly Express försöket till Elitloppet. Men innan starten av finalen fick hästen problem med sina hovar och sent inpå tvingades han strykas ur loppet.

– Det är historia nu, man kan inte tänka så mycket på det. Det kommer nya lopp och nya hästar. Livet är så. Det kan hända vad som helst. Man kan inte påverka allt. 

Var du orolig för hovarna inför finalen?

– Nej, inte så. Men när det blev så dåligt väder var banan otroligt hård. Det är inte bra för någon häst. Det är hästarna som sliter på sådana banor. Men det gick inte att göra så mycket med banan när det var så dåligt väder. 

– Sådana saker kan man inte påverka. Man tittar inte bakåt. Man försöker titta på alla positiva saker som han har presterat bara. Han är ett levande djur och allt kan hända. 

– Det är inte första motgången och inte sista heller. Man får inte tänka så mycket. Det måste man för att kunna ge energi till hästarna. 

Inte tagit del av ”snacket”

Strykningen innan finalen blev en stor snackis i travets värld. Men Timo har inte tagit del av det: 

– Jag har inte läst något. Det spelar ingen roll vad folk säger. Vi sköter vårt eget och om det inte passar så spelar det inte någon roll för mig. Vi har gjort allt som man kan. Han har vunnit nästan allt, man kan inte be om mer. 

Superhästen är numera uppstallad som avelshingst. Timo har inte hunnit sakna stjärnhästen riktigt än. 

– Nej, man tänker inte på det sättet. Det finns så mycket hästar att träna. 

– Men han har haft en fantastisk karriär och jag fick följa honom från att han var litet föl tills att han blev avelshingst. Det är en otrolig resa. Just nu tänker man inte så, men lite senare kanske man förstår hur mycket han har gjort. Och vilken karriär han hade...

– Men just nu vill man inte stanna upp. Min karriär rullar fortfarande och då vill man inte stanna upp och fundera för mycket. Jag har aldrig gjort så när vi antingen vunnit något stort lopp eller om någon häst slutat.  

”Sett honom nästan varje dag”

Som tur är har han många dagar att minnas tillbaka på med Readly Express: 

– När man har varit med hästen redan som årsföl så är det många andra dagar utanför tävlingsbanan som man bär med sig. Jag har sett honom många år nästa varje dag. Mitt bästa minne är inte på banan, så är det med honom och nästan alla andra hästar. Det är så mycket småsaker som händer hemma. 

– Mina bästa minnen med honom kommer alltid att vara utanför banan.

– Det finns många andra hästar, och ibland gillar man hästar som inte ens kommer ut på tävlingsbanan. Det finns många hästar att tycka om, även de som inte blir stjärnor, säger han med ett skratt. 

Avkommor till Readly i stallet 

Nurmos poängterar att miljonhästen inte alltid hade enkelt för sig även om det såg ut så banan – och att den utmaningen var en del av resa. 

– Det är ju få som gör den resan som Readly Express gjorde. Då blir det många fina minnen. Men han hade inte den största talangen från början och var inte helt lätt att balanser. Men det är just det man gillar. 

Redan nu har det börjat dyka upp avkommor till Readly Express i stallet:

– Vi har ett par tvååringar. Det är för tidigt att säga hur de kommer att utvecklas men än så länge är jag väldigt nöjd med hur de känns. Det ska bli kul att se deras utveckling, redan nu börjar nya resor med dem.