Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har gått igenom de värsta dagarna nu”

Foto: Janet Pers Sparthan / Trav & Galoppronden
Foto: OLA WESTERBERG / TR BILD

Per Lennartsson meddelade i helgen via Twitter att han opererats för prostatacancer och att rehabilitering nu väntar. 

För SportExpressen berättar travprofilen att han bestämde sig för att kolla upp sig efter att hans pappa gått bort i cancer. 

– När det gäller män över 50 år så ska man definitivt gå och ta de här proverna, om jag väntat i 15 år till så vet man inte vad. 

Eskilstunatränaren tillika travkusken Per Lennartsson brukar frekvent synas ute på landets travbanor och körde över 560 lopp förra året. 

Men 2020 har han tvingats ta det lite lugnare. I lördags meddelade nämligen Lennartsson via Twitter att han opererats för prostatacancer. 

Operationen skedde i torsdags och när SportExpressen når honom under måndagen så låter tränaren pigg och uppåt – även fast rehabilitering nu väntar. 

– Som det känns nu så skulle jag kunna köra häst men det vet jag att jag inte ska. Men från dagen efter operationen tills nu så är det hur många tusen procent bättre som helst, säger han. 

”Allting är på rätt väg”

Han berättar hur tankarna gick innan han beslutade för att gå och kontrollera sig. 

– Min far Rolf dog för ett och ett halvt år sedan, inte i prostatacancer, men i annan typ av cancer. Då fick jag för mig att jag skulle gå, jag har aldrig haft några problem eller något synbart. Jag tog ett PSA-prov och då visade det sig att det var lite förhöjt. Sedan gick man vidare med biopsier och då visade det sig att det var cancerceller i prostatakörteln. 

Per Lennartsson har genomgått magnetröntgen och utifrån det så ser det inte ut att vara någon spridning. 

– Då tycker jag, för min del, att det var värt att operera bort skiten helt enkelt. Det finns olika alternativ men i min värld kändes det bäst att få bort det elaka så länge det inte spridit sig. Sen är jag medveten om att det aldrig är 100 procent säkert när det gäller den här sjukdomen. Nu har vi gjort det vi kan och gått igenom de värsta dagarna efter operationen så nu är allting på rätt väg igen.

Uppmanar andra att testa sig 

Per Lennartsson har tidigare figurerat i Mustaschkampen, en kampanj för insamling till förmån för forskning och utveckling kring prostatacancer. Han trycker på det viktiga att våga testa sig. 

– När det gäller män över 50 år så ska man definitivt gå och ta de här proverna, om jag väntat i 15 år till så vet man inte vad. Även om man inte är 100 procent säker nu heller så känns det i alla fall som att man ligger steget före. Det är en självklarhet att bara gå och ta ett sådant blodprov, det är ju det enklaste i världen, säger han och fortsätter: 

– Jag pratar bara för mig själv, men jag kan inte förstå folk som inte väljer att gå för att de är rädda för att få ett sådant besked. Det kommer ifatt än i vilket fall som helst. 

”Inte det minsta orolig” 

Läkaren har nu ordinerat omkring fyra veckors vila och rehabilitering. Hans tränarverksamhet tas hand om av sambon Linda Nyman och stallpersonalen. 

– Linda och personalen sköter det här på bästa sätt så jag är inte orolig för den saken. Nu är det fokus på att rehabilitera sig själv. Jag vet att folk runtomkring, hästägare och alla, stöttar och supportrar. Jag är inte det minsta orolig att det ska bli något bakslag för verksamheten på något som helst sätt. 

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”