Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En stark känsla av att favoriten faller

Foto: LJ / TR Media

På söndag är det dags för världens tuffaste travlopp. 

Men trots att loppet inte ser lika tufft ut som det brukar har jag en känsla för favoritfall.

Prix d’Amerique är fransk travsports allra heligaste. Loppet alla vill vinna – men som få lyckas med. Även om det är ovanligt ojämn klass på årets upplaga kommer det krävas en superprestation för att stå som segrare. Lägg därtill att fransmännen kör konstigt med svenska ögon, de brukar vara livrädda köra på innerspår, men med så många chanslösa i fältet kommer det vara några som måste i år.

27 hästar finns med i den preliminära startlistan. Jag vet dock redan nu vilka som får plats bland de 18 i den definitiva startlistan på torsdag. De får ni i min traditionsenliga genomgång av fältet.

Face Time Bourbon – fjolårssegraren som normalt är överlägsen. Men jag börjar vackla efter att ha trott på honom hela hösten. Tränaren Sebastien Guarato har inte varit helt nöjd med sin häst sedan starten i Neapel i oktober och har därför laddat honom hårt de senaste veckorna. Med ett sånt upplägg kan det lika gärna gå åt skogen. Jag tror att kusken Björn Goop är orolig, form slår som bekant klass.

 Davidson du Pont – hästen verkar ha nio liv och efter att ha sett seg ut länge har han vaknat till rejält sista två starterna. Jag börjar tro att han är ett allvarligt hot. Kungen av Vincennes, Jean-Michel Bazire, har med ett gäng hjälpryttare i loppet och vet dessutom hur man vinner PdA. Han får mitt tips.

Delia du Pommereux – normalt ska det inte gå för tjejerna i det här loppet men det här är ingen vanlig dam. Ett järnsto som levererar varje gång och som dessutom ska gå utan skor nu. Hon är ett allvarligt hot.

Gu d’Heripre – en av loppets femåringar som är en riktigt läcker häst. Svek senast men vi får köpa förklaringen om tappsko. Är han som han ska slåss hästen om de översta platserna. Glöm inte att dopingavstängde demontränaren Fabrice Souloy finns med i bakgrunden.

Moni Viking – är ju en av de fyra kandidaterna till årets häst här hemma. Och tillhör han Sveriges fyra bästa hästar ska han väl räknas här? Harpers-vinnaren och världsrekordhållaren kommer tjäna fina pengar men tror inte han vinner.

Power – en annan femåring och enda svenska ekipaget. Jag blev dock lite brydd när tränaren och kusken Robert Bergh ser det som en start för framtiden och är nöjd att vara bland de fem. Så brukar inte Bergharn resonera, enbart därför tar jag bort honom som segeraspirant.

Vivid Wise As – toppitalienare som är riktigt bra när han är bra. Var väldigt fin senast. Har ändå inte rätt känsla för Gocciadoros häst.

Bahia Quesnot – skrällvann ett Cornulier i söndags med hela 13 ston av de 18 i startfältet. Tjänande sina miljoner då men räcker inte nu.

Victor Ferm, Valokaja Hindö och Looking Superb – trion som är Bazires övriga hästar i loppet. Räkna med att de kommer vara i vägen för favoriten. Men de har inget med segerstriden att göra.

Billie de Montfort – har tjänar över 20 miljoner men är numera närmast ett fölsto.

Tony Gio, Feliciano, Chica de Joudes, Drole du Jet, Diable de Vauvert, Feerie Wood – visst är de bra hästar men här räcker de inte alls.

Eftersom Quintén är världens bästa spel får ni mina tips till den spelformen. Visst har Face Time Bourbon störst vinstchans i loppet, men i ett skiktat fält blir det svårt att bli rik om han vinner.

Jag chanser därför på att Guaratos stjärna gör bort sig i mina tips:

Davidson du Pont – Delia du Pommereux – Gu d´Heripre – Moni Viking – Power.

Prix d’Amerique är inte bara världens tuffaste lopp.

Det är dyrt också – i alla fall för den kusk som gör en tjuvstart.

50 000 och åtta dagar i buren, 30 dagar om två, är priset för den ivrige.

I år kommer vi dessutom få se mycket av hästarna i tv-sändningen.

Fransk trav-tv jobbar nämligen så. Svenska Kanal 75 som hellre visar tv-folket i bild får inte åka ned i dessa pandemitider.

Om nu inte corona-följetongen förstör festen.

På onsdag ska president Macron tillkännage nya restriktioner.