Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har aldrig kört ett sånt lopp tidigare”

Dwight Pieters
Foto: Maria Holmén / Trav & Galoppronden

Välmeriterade lärlingen Dwight Pieters, 29, vill köra fler lopp i Sverige. 

På lördag kör belgaren på V75 år åt sin arbetsgivare Robert Bergh. 

– Jag körde mycket lopp i Frankrike tidigare och ville bara ha erfarenhet av någonting nytt, säger han. 

Han har varit i Sverige sedan i slutet av mars, planen var att han skulle vara här i två månader. Men Dwight Pieters blev kvar och arbetar numera som lärling åt Åbytränare Robert Bergh. 

På lördag har han två styrningar på V75, varav en är i Gulddivisionen där han har fått förtroendet bakom hedershästen Digital Ink. Loppet, som är över 3140 meter och körs med bilstart, blir något nytt för den 29-åriga belgaren. 

– Jag har aldrig kört ett sånt lopp förut. I Frankrike har vi inte autostart i de långa loppen, det är mer över korta distanser som vi har det. Så vi får väl ta det försiktigt så att vi inte lägger i väg för mycket från start. 3000 meter är långt, säger han och skrattar. 

”Vill ha erfarenhet av något nytt”

Dwight Pieters har kört en del lopp i hemlandet Belgien men även en hel del i Frankrike. Där har han kört åt bland annat Robert Bergh, Lutfi Kolgjini och Jörgen Westholm. Det var också så som han fattade ett intresse för svensk travsport. 

– Planen var att vara i Sverige i två månader och resa runt i olika stall. Men jag kom först till Robert och efter två veckor gav han mig chansen att köra Digital Ink på V75 i Umeå. Efter det pratade vi lite och jag berättade om mina planer, då frågade han om jag inte ville stanna kvar. 

I år har han kört i drygt en halv miljon och vunnit tio lopp på 47 starter. Han har inga planer på att lämna svensk mark i nuläget.

– Som det är nu så känns det bra. Jag kör mer och mer och det går bra. Det var planen. Jag körde mycket lopp i Frankrike tidigare och ville bara ha erfarenhet av någonting nytt.

”Har inte lärt mig tillräckligt ännu”

Dwight Pieters började köra lopp som tonåring i Belgien, även om det i början var mest monté som gällde. Men då prispengarna i loppen inte räckte särskilt långt i hemlandet så bar det allt oftare av till Frankrike. 

– När jag fortfarande gick i skolan så använde jag ledigheter till att åka och besöka olika tränare som till exempel Jean-Philippe Dubois för att lära och se. Sedan har jag varit en del hos Dominik Locqueneux som gett mig en hel del chanser, säger han och fortsätter: 

– Sedan har jag även jobbat lite med Philippe Allaire. Min styvpappa har också stall och han hade några bra ägare som jag körde mycket åt hemma. När det gick bra så fick jag fler chanser. Jag har nog kört kring 1000-1200 lopp i Frankrike. 

Men belgaren menar att det finns mer att hämta i Sverige och att han inte är klar här ännu på ett tag. 

– Jag har inte lärt mig tillräckligt mycket här ännu, det finns mer att lära.