Hanna Olofssons talang jagar final

Hanna Olofsson.
Foto: Petra Älvstrand / Frilans / TR Media
Henessi Walk.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hanna Olofsson går mot ett toppår som tränare. 

Hon har i år kört in 3,2 miljoner kronor och Henessi Walk blev femma i kriteriet. 

Och på söndag jagar hingsten en finalplats i Breeders Crown. 

– Han har varit lite russinet i kakan, säger 

Bodentränaren Hanna Olofsson har haft ett fantastiskt år, hennes träningsadepter har sprungit i 3,2 miljoner kronor och stallet är knappt 200 000 kronor från att slå rekordsiffror. 

Och mår verksamheten bra – mår tränaren bra. 

– Det har varit jämt och så himla skönt. När man frågor en travtränare hur de mår, inte alla, men många, då mår man som hästarna springer. Så jag har haft ett ganska jämt år humörsmässigt med andra ord. Jag tycker att det är många som varit bra och duktiga och Henessi har varit lite russinet i kakan eftersom han gick så himla bra i Kriteriet också.

Fick stryka hästarna på V75

Något hon däremot fått trilskas med nu är det tidiga vintervädret. I lördags fick hon stryka sina hästar som skulle starta under V75-dagen på Solänget. 

– Det blev ju tvärvinter. Det var ingen olycka som hände. Jag var inte med och skulle inte ens dit (till Solänget). Jag körde hem från Skellefteå natten innan och då var det jättedåligt. Det var 50 km/h på E4, det var väl snöröjare som inte hunnit med. Sen hade vi en i lopp ett på Solänget och de skulle åka klockan sex på morgonen. Då började de fara och det var för dåligt. Det bara krängde och for. Det kändes inte som att det var värt att riskera. 

Har du varit med om att stryka så här tidigare?

– Inte på V75. Vi har strukit någon gång men då har det varit för att det blivit fel på bilen.

Kämpar om finalplatser 

På söndag har hon två hästar som ska till Solvalla och då ska inte vädret eller vägunderlaget stoppa dem. Det är treåringarna The Oak L.A. och kriteriefinalisten Henessi Walk som ska kämpa om finalplatser i Breeders Crown.

– Det blir roligt och det blir tufft så klart. Men den ena har visat att han (Henessi) kan vara med och matcha de stora pojkarna och den andra är väl på väg åt rätt håll. Sen om han tagit så många steg för att kunna slå sig till en finalplats får vi se. Det ska bli spännande. 

”Blir det final kanske jag tänker om”

Men Hanna Olofsson kör inte hästarna själv, i stället är det Örjan Kihlström och Claes Sjöström som sköter tömmarna. 

– Det har lite att göra med att vi har så himla mycket att göra hemma och då ska jag flyga ned och så blev det lite dyrt och så fick jag så bra kuskar. Då kändes det som att jag med gott samvete kunde vara hemma. 

Men om det blir en plats i finalen – då överväger tränaren att flyga ned för att köra själv. 

– Blir det final så kanske jag får tänka om, säger hon och skrattar.