Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han stod för dagens vassaste prestation

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Två öppna lopp inledde V75-omgången i Gävle. 

Svaret blev detsamma i båda – Robert Bergh-tränade vinnare i form av Speedy Tilly och en pånyttfödd Mily.

Samme Bergh som även vann Europaderbyt på fredag kväll!

Robert Bergh kunde inte vara på plats själv i Gävle i och med Europaderbyt i Paris. Men stallet deltog i tre lopp på kupongen och tog hand om två av segercheckarna på V75. Att man åkte dit på ett målfoto i det tredje kunde man nog ta.

Först ut var Speedy Tilly som i händerna för Per Lennartsson vann busenkelt i V75-1. Detta trots att man började från spår tolv. Man fick fin draghjälp av Royce Rolls och när man landade på utsidan om denne i slutsvängen syntes det klart och tydligt vem som skulle vara starkast över upploppet. Per Lennartsson såg ut som att han satt med en ton i tömmarna 350 kvar och intrycket stämde. 

Det är inte första gången som Per Lennartsson vikarierar med framgång för Robert Bergh på V75... Det var andra raka segern för Speedy Tilly och jag tror att segerraden kan bli längre än så!

Drygt 20 minuter senare kom nästa seger. Berghs son Nicklas Westerholm fick förtroendet att köra Mily som kom från en imponerande seger i ett breddlopp. Att det handlade om fyrtio meters tillägg nu och betydligt hårdare motstånd än senast spelade ingen som helst roll. Mily var helt enkelt bara bäst efter att ha fått göra grovjobbet i tredjespår under hela slutvarvet. 

Efter en liten svacka har hon onekligen hittat stilen igen. Det var elfte segern i 34:e starten för det sexåriga stoet. Segertiden 1.12,8/2 180 volt betydde också nytt banrekord.

– Jag såg henne senast på Åby och förstod att hon var i form. Men nu fick vi gå på tidigt och göra jobbet på egen hand och hon var bättre än vad jag trodde. En ruskig märr, sade en imponerad körsven.

■ ■ ■

Vinnaren i Gulddivisionen From the Mine får faktiskt ursäkta, men omgångens prestation i mina ögon, den stod Global Agreement för tillsammans med sin tränare Peter Untersteiner. Från spår sju bakom bilen brakade man till ledningen och drog i tufft tempo. Och när de andra såg slitna ut i sista sväng försvann han ifrån fältet och vann på 1.11,8/2 140 auto.

Hade man haft den prestationen på känn hade spikvalet varit enkelt...

Att det var första starten med jänkarvagn hade ruggig effekt i det här fallet.

■ ■ ■

Det var länge sedan jag kände mig så taggad inför en V75-omgång som jag gjorde inför Gävle i går. Flera öppna lopp och alla ”experter” hade olika spikförslag. Det var ett rent nöje att komponera ihop systemet.

Tyvärr är det alltför sällan vi ser sådana här omgångar numera.

■ ■ ■

Power blev alltså svaret i det dramatiska Europaderbyt på Vincennes som avgjordes på fredagen. Robert Bergh visade än en gång konsten att toppa en häst inför storlopp. Från tredje invändigt fick man chansen och via ett rafflade upplopp med flera i bredd lyckades man ha nosen först på linjen.

– Det känns alltid lika mäktigt att vinna på Vincennes och jag värdesätter den här segern väldigt, väldigt högt. Det är ju en fantastisk bra fyraåringskull vi tävlar i. Men det blir nog avelsboxen för Power redan nästa år, avslöjade Bergh.

Det var ändå lite sorg i hjärtat efter loppet för egen del. Varför galopperade fenomenet Ecurie D. kort före mål? Stod allt rätt till?