Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han spelade och vann - efter loppet: Inte klokt

Bengt Adielsson.

Här är spelskandalen som skakar ATG.

Loppet i danska Charlottenlund gick i mål - men efteråt gick det ändå att satsa pengar på det och ­vinster betalades ut till spelare.

SPORT-Expressens välkände travkrönikör Bengt Adielsson, 71, var en av dem.

– Det här är ju inte klokt! Jag vill ha en jävligt bra f­örklaring av ATG, säger Adielsson.

Förra onsdagen spelade Bengt Adielsson på en travtävling i danska Charlottenlund, via ATG som är travsportens samverkansorgan för spel. SPORT-Expressens travexpert satte 100 kronor på ett spelsystem som kallas "Trio", där du för att vinna måste tippa de tre främsta hästarna rätt.

De hästar som Adielsson valde i lopp fem kom inte etta, tvåa och trea, men travkrönikören kunde ändå inkassera en vinst efteråt.

Hur kunde detta ske?

Adielsson förklarar:

– Det gick till så här: Jag spelade 100 kronor på en trio före loppet. Sedan ser jag på loppet, och mina hästar i trion blir etta, tvåa och fyra. Så jag blev förbannad, och gick in och tittade i datorn, och råkade av en händelse trycka på knappen för att spela kombinationen igen. Jag tryckte fel, helt enkelt.

– Men spelet gick igenom, ett nytt spel på 100 kronor. Det tyckte jag var jävligt intressant, och snabbt som ögat ändrade jag till den rätta kombinationen och spelade för ytterligare 100 kronor.

"Det är för jävligt"

1531 kronor i vinst utbetalades till Bengt Adielsson. Trots att klockan var 17.04 - och att loppet redan var avgjort.

– Ja, och den springande punkten är ju att loppet gick 17.00. Spelen som jag spelade lämnades in 17.04, då loppet var klart. Det är inte klokt! Jag tycker att det är för jävligt, säger Adielsson.

Vad är förklaringen, tror du?

– Det måste vara någon som glömt att stänga av en knapp. Men är det så lätt, då kan ju vem som helst låta bli att stänga av och spela själv. Jag vill höra en jävligt bra förklaring av ATG.

"Är inte klokt"

När det här gick igenom, ­vilken var din första tanke då?

– Jag tänkte att "det här är inte klokt". Och min andra tanke var att det inte var mina pengar, så jag satte in dem till Läkare utan gränser.

Bengt Adielsson har själv inte varit i kontakt med ATG efter den anmärkningsvärda incidenten, men väntar sig en bra förklaring och han hoppas att det handlar om engångsföreteelse.

Vill ha tillsynsmyndighet

– Det här är ju bedrägeri på tredje man. De som torskar är ju de som har spelat och vunnit. De får mindre pengar än vad de skulle ha haft, när någon annan är inne och knaprar på kakan.

Vad hoppas du att ATG gör nu?

– Jag hoppas att de inte får hålla på själva, utan att det kommer in en tillsynsmyndighet utifrån, med folk som inte har någon helst inblandning i ATG och deras verksamhet.

FAKTA ATG

ATG är det enda spelbolaget som har tillstånd att bedriva spel på hästar i Sverige. ATG ägs av trav- och galoppsporten.

Bolaget grundades 1974 - bakgrunden var att staten ville säkerställa trav- och galoppsportens ekonomiska förutsättningar.

ATG ägs till 90 procent av Svensk Travsport och till tio procent av Svensk Galopp, men är statligt kontrollerat genom styrelsens sammansättning.

2010 omsatte ATG 12,8 miljarder kronor. När vinster och skatt har betalats ut och driften av ATG täckts går allt överskott från verksamheten tillbaka till hästnäringen. Efter resultatet 2010 tilldelas hästsporten över 1,7 miljarder kronor.

Bolaget erbjuder spel hos knappt 2 000 spelombud, på 37 trav- och galoppbanor, på internet samt via mobiltelefon. Dessutom förmedlas spel från 13 andra länder via lokala partners.Källa: ATG