Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han satte hemmalaget på plats: "Jäkligt stort"

Foto: / ©ALN Pressbild AB

Elva Solvallakuskar och en utböling.

Niclas Benzon satte hela hemmalaget på plats i Amatörbästen.

- Otroligt härligt, en obeskrivlig känsla faktiskt, sade Värmlands amatörkung sedan han spurtat till vinst bakom Alan Wadd.

Han har kallats breddloppens John D Campbell.

På onsdagskvällen visade Niclas Benzon att han kan vinna även i de finare salongerna.

Medan konkurrenterna körde rommen av sig avvaktade Benzon i kön bakom Alan Wadd och satte in segerstöten över upploppet i Solvallas mest prestigefyllda amatörlopp.

- Det är jäkligt stort, det är första gången jag kör det här loppet. Jag fick precis den resa jag ville ha och hästen var jättefin, sade Benzon som blev landets segerrikaste amatör med 55 segrar 2014, men i år dragit ner på styrningarna.

Anledningen är att man inte får köra fler än 150 lopp per år för att få tävla i breddlopp – vilket är travsportens ”lingonserie” med speciella tävlingsdagar och låga prispengar.

Onsdagens lopp var just nummer 150 för Benzon vilket innebär att han för första gången sedan just 2014 kvalificerar sig, förutsatt att han håller fingrarna i styr under december.

- Det kommer jag att göra, det här var sista loppet för i år. Nu går jag tillbaka till jobbet och säljer markiser och persienner, även om det är lågsäsong. Nästa år ska jag köra breddlopp igen, men börjar det bra så kör jag på och håller jag mig inte inom 150, lovar onsdagens segerherre som rankar triumfen högt i karriären.

- Efter min enda V75-seger 2016 så är det här det största, absolut. Jag såg att den här serien fanns med 32 amatörlopp i början av året, då betalade jag avgiften på 250 kronor för att gå med i Solvallas amatörklubb. Det blev en bra investering,

"Jag köpte en jänkarvagn"

John D Campbell var kusken som vann Elitloppet med Mack Lobell och vars bakåtlutande körstil förbluffade trav-Sverige 1988.

Med de så kallade jänkarvagnarna har stilen blivit kutym även här de senaste åren och faktum är att Benzon var en av föregångarna då de tunga, smala och ”svävande” amerikanska vagnarna slog igenom för några år sedan.

Ett exempel var när den första lasten av så den så kallade Ghost-sulkyn kom till Sverige en onsdagskväll 2014.

Beställare var Björn Goop, Stefan Melander, Johan Untersteiner och….Niclas Benzon.

Det vill säga tre av landets främsta tränare/catchdrivers och en i sammanhanget liten Årjängsamatör.

Nu satt Benzon inte i den Ghost-vagnen denna kväll, utan i en uppdaterad variant.

- Jag bytte upp mig till ”Gorilla” för något år sedan och det var den jag använde idag, säger han och förklarar varför han fallit för denna typ av sulky:

- Första gången jag körde så tyckte jag att den var skönare att sitta i. Sedan upptäckte jag att de flesta, inte alla, hästar tävlade bättre i den. Sedan har jag försökt ligga i framkant. Andra köper golfresor för sina extrapengar, jag köpte en jänkarvagn. På den vägen är det, säger 2017 års vinnare av Amatörbästen.

 

Av Robin Johansson/Kanal 75

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!