Foto: / ©ALN Pressbild AB
 Foto: / ©ALN Pressbild AB

Han satte hemmalaget på plats: "Jäkligt stort"

Publicerad

Elva Solvallakuskar och en utböling.

Niclas Benzon satte hela hemmalaget på plats i Amatörbästen.

- Otroligt härligt, en obeskrivlig känsla faktiskt, sade Värmlands amatörkung sedan han spurtat till vinst bakom Alan Wadd.

Han har kallats breddloppens John D Campbell.

På onsdagskvällen visade Niclas Benzon att han kan vinna även i de finare salongerna.

Medan konkurrenterna körde rommen av sig avvaktade Benzon i kön bakom Alan Wadd och satte in segerstöten över upploppet i Solvallas mest prestigefyllda amatörlopp.

- Det är jäkligt stort, det är första gången jag kör det här loppet. Jag fick precis den resa jag ville ha och hästen var jättefin, sade Benzon som blev landets segerrikaste amatör med 55 segrar 2014, men i år dragit ner på styrningarna.

Anledningen är att man inte får köra fler än 150 lopp per år för att få tävla i breddlopp – vilket är travsportens ”lingonserie” med speciella tävlingsdagar och låga prispengar.

Onsdagens lopp var just nummer 150 för Benzon vilket innebär att han för första gången sedan just 2014 kvalificerar sig, förutsatt att han håller fingrarna i styr under december.

- Det kommer jag att göra, det här var sista loppet för i år. Nu går jag tillbaka till jobbet och säljer markiser och persienner, även om det är lågsäsong. Nästa år ska jag köra breddlopp igen, men börjar det bra så kör jag på och håller jag mig inte inom 150, lovar onsdagens segerherre som rankar triumfen högt i karriären.

- Efter min enda V75-seger 2016 så är det här det största, absolut. Jag såg att den här serien fanns med 32 amatörlopp i början av året, då betalade jag avgiften på 250 kronor för att gå med i Solvallas amatörklubb. Det blev en bra investering,

"Jag köpte en jänkarvagn"

John D Campbell var kusken som vann Elitloppet med Mack Lobell och vars bakåtlutande körstil förbluffade trav-Sverige 1988.

Med de så kallade jänkarvagnarna har stilen blivit kutym även här de senaste åren och faktum är att Benzon var en av föregångarna då de tunga, smala och ”svävande” amerikanska vagnarna slog igenom för några år sedan.

Ett exempel var när den första lasten av så den så kallade Ghost-sulkyn kom till Sverige en onsdagskväll 2014.

Beställare var Björn Goop, Stefan Melander, Johan Untersteiner och….Niclas Benzon.

Det vill säga tre av landets främsta tränare/catchdrivers och en i sammanhanget liten Årjängsamatör.

Nu satt Benzon inte i den Ghost-vagnen denna kväll, utan i en uppdaterad variant.

- Jag bytte upp mig till ”Gorilla” för något år sedan och det var den jag använde idag, säger han och förklarar varför han fallit för denna typ av sulky:

- Första gången jag körde så tyckte jag att den var skönare att sitta i. Sedan upptäckte jag att de flesta, inte alla, hästar tävlade bättre i den. Sedan har jag försökt ligga i framkant. Andra köper golfresor för sina extrapengar, jag köpte en jänkarvagn. På den vägen är det, säger 2017 års vinnare av Amatörbästen.

 

Av Robin Johansson/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag