Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Han pekade finger och hotade henne"

Jenny Brunzell från ett tidigare tillfälle.
Foto: Kanal 75
Foto: ATG-Play
Sugarboy Petoj från ett tidigare tillfälle.
Foto: Kanal 75

Förra veckan blev det känt att Jenny Brunzell, en av Sveriges bästa montéryttare, blivit åtalad för djurplågeri för en drivning på Sugarboy Petoj på Åby under nyårsafton.

Nu kommer det fram att utanför banan, efter loppet, utbröt ett storbråk mellan ryttaren Jenny Brunzell och banveterinären Anders Bergqvist.

– Hon kallade honom för gubbjävel, idiot, jävla pajas... Då började han peka finger och hota henne, säger hästens tränare och ägare, Nikolas Karlsson.

Den 31 december 2015, på nyårsafton, vann Jenny Brunzell lopp två tillsammans med hästen Sugarboy Petoj.

Men vinsten fick en bitter eftersmak, förra torsdagen kom det nämligen ut att Brunzell i samband med segern blev polisanmäld av banveterinären Anders Bergqvist – och den 23:e maj väntar rättegång.

Men vad som hände bakom kulisserna, i stallet efter loppet, är inte känt förrän nu.

Utbröt storbråk

Efter loppet kom banveterinären, Anders Bergqvist, till stallet för att inspektera hästen.

– Han tittar på hästen och säger: "det här är inte bra", tar kort och säger att det var piskrapp. Då berättade jag att han var långhårig och att det bara var pälsen som låg så, berättar hästens tränare och ägare, Nikolas Karlsson.

Enligt Karlsson utbröt ett stort bråk mellan Jenny Brunzell och Anders Bergqvist.

– Sen kom ryttaren, Jenny Brunzell, och han säger då till henne att det här var bedrövligt och att han skulle anmäla henne för att det var för grovt.

Han fortsätter:

– Då blev hon ju arg. Så hon kallade honom för gubbjävel, idiot, jävla pajas... han fick hela huvudet fullt. Då började han peka finger och hota henne, sa att "du ska passa dig jävligt noga, det här kommer kosta" – så då fick hon hela huvudet fullt av honom. Sen var det igång.

Ingenting hände enligt Bergqvist

Men gällande bråket står ord mot ord. Anders Bergqvist, banveterinär, berättar:

– Jag håller definitivt inte med om att det blev något bråk. Däremot ville hon vifta bort det här som en bagatell, och det ansåg definitivt inte jag att det var.

– Jag gick ner och tittade på hästen direkt när den kom in, men då var inte ryttaren där. Hon dök upp sen, och då sa jag till att jag ansåg att den spödrivningen var för grov och långt över gränsen. Det tyckte inte hon.

Det ska ha varit väldigt hårda ord?

– Ärligt talat, det har jag inget minne av. Jag har inte gjort någon affär av den grejen. Det kan hända att hon kallade mig grejer, men i mitt jobb är det faktiskt inte ovanligt att sånt förekommer.

Pekade du finger och hotade henne?

– Nej, det skulle jag aldrig göra. Däremot sa jag med bestämda ord att det här var långt över gränsen.

Om det nu var ett bråk, har det något med polisanmälan att göra?

– Nej, inte ett dugg.

Rättegång väntar

Ärendet gällande drivningen ligger nu i åklagarens händer, och Bergqvist har släppt fallet.

– Det är inte jag som sköter den biten, utan det är åklagaren som ska försöka åklaga henne.

Hästen tränare och ägare, Nikolas Karlsson, är övertygad om att det inte handlar om någon överdriven drivning eller djurplågeri.

– Polisen har ringt, och jag har skickat bilder, videor och så vidare. Och allt ser ju likadant ut, oavsett vilket datum jag har tagit bilderna. Hästen ser ut så, det är vinterpälsen som veckar sig. Torkar det in så blir det som tre-fyra streck.

Enligt honom kollade proffstränaren Thomas Uhrberg, som hade sina hästar i samma stall, också på Sugarboy Petoj efter loppet – och hittade inga fel. Liksom ett antal andra personer på stallbacken.

Angående Bergqvist säger Karlsson:

– Han går runt och tror att han bestämmer allting, och att han blir kallad gubbjävel och pajas - det hjälper inte till. Det blir som en vendetta, att hon ska sättas dit i vilket fall som helst för att hon varit otrevlig mot honom.


SportExpressen har upprepade gånger sökt Jenny Brunzell, utan resultat. Enligt Karlsson vill hon inte uttala sig om det inträffade.