Han har vunnit sex av de tolv senaste

Publicerad

Timo Nurmos har ruggig statistik på att forma Kriterievinnare – Villiam är den senaste i raden.

Däremot var det inte många som hade räknat med en dansk skrällseger i Oaks.

Timo Nurmos har gjort det förut och nu gjorde han det igen. Utan tvekan det största man kan vinna med en treårig häst. Evig ära, givetvis, men ett så hr saftigt förstapris skojar man inte heller bort.

Hästen som gjorde jobbet på Solvalla den här söndagen var en av fältets två minst rutinerade hästar – Villiam!

Enda förlusten kom i uttagningen till finalen. Då som tvåa från dödens och dessutom med skor på hovarna.

– Jag hade på känn att han skulle vara så här bra. Även om jag inte tror att skorycket var avgörande. Det här var en otroligt rolig seger, sade körande Jorma Kontio. 

Segertiden ruggiga 1.12,0/2 640 auto –  nytt världsrekord. Det är treåringar vi snackar om. Villiam är premiechansad. Det betyder fyra miljoner i förstapris!

Vinnaren ägs – och föddes dessutom upp – av Timo Nurmos själv...

Marquis du Pommeau, Sahara Dynamite, Red Hot Dynamite, Chelsea Boko och Readly Express är fem tidigare vinnare av Kriteriet som formats av Timo Nurmos. Det vill säga hälften av de tolv senaste årens vinnare!

Ett helt sanslös facit!

* * *

Välstammade Dibaba klev ut på banan som stor favorit i Oaksfinalen. Man anade vad som skulle komma i uttagningen där Ready Cash-dottern var makalöst bra som rundade allt från kön trots lite strul på vägen.

Men trots en mycket bra prestation fick Dibaba smita ut bakvägen som tvåa. Istället blev det danskt jubel, genom Scarlet Knight-dottern Candy la Marc som kördes perfekt av Erik Adielsson. Pangstart till spets och släppte till Dibaba som fått harva ute i tredjespår första 500.

– Det kändes bäst att släppa. Även om man fått ta på sig dumstruten om vi blivit fast. Men jag är inte säker på att vi vinner loppet om vi hade svarat ut favoriten, sade Adielsson.

Som 30 minuter tidigare skrällt på exakt samma sätt med Poochai i Guldfinalen.

* * *

Lars Marcussen skrattade nog hela vägen hem till Danmark. Amatör-tränaren från Billund ägnar dagarna åt att träna sina nio hästar och gårdagens triumf slår givetvis ut allt annat han varit med om.

* * *

Inte mindre än elva av tolv hästar i Oaksfinalen var premiechansade. Det vill säga att man fått dubbla prispengar vid seger. En enda häst stod över denna möjlighet – 25-oddsaren Candy la Marc!

Men 1,4 miljoner i förstapris är ju inte fy skam det heller.

Roger Walmann var förstås lite besviken efter finalen, men gillade – trots allt – det han såg av sin häst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag