Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han har vunnit sex av de tolv senaste

Timo Nurmos har ruggig statistik på att forma Kriterievinnare – Villiam är den senaste i raden.

Däremot var det inte många som hade räknat med en dansk skrällseger i Oaks.

Timo Nurmos har gjort det förut och nu gjorde han det igen. Utan tvekan det största man kan vinna med en treårig häst. Evig ära, givetvis, men ett så hr saftigt förstapris skojar man inte heller bort.

Hästen som gjorde jobbet på Solvalla den här söndagen var en av fältets två minst rutinerade hästar – Villiam!

Enda förlusten kom i uttagningen till finalen. Då som tvåa från dödens och dessutom med skor på hovarna.

– Jag hade på känn att han skulle vara så här bra. Även om jag inte tror att skorycket var avgörande. Det här var en otroligt rolig seger, sade körande Jorma Kontio. 

Segertiden ruggiga 1.12,0/2 640 auto –  nytt världsrekord. Det är treåringar vi snackar om. Villiam är premiechansad. Det betyder fyra miljoner i förstapris!

Vinnaren ägs – och föddes dessutom upp – av Timo Nurmos själv...

Marquis du Pommeau, Sahara Dynamite, Red Hot Dynamite, Chelsea Boko och Readly Express är fem tidigare vinnare av Kriteriet som formats av Timo Nurmos. Det vill säga hälften av de tolv senaste årens vinnare!

Ett helt sanslös facit!

* * *

Välstammade Dibaba klev ut på banan som stor favorit i Oaksfinalen. Man anade vad som skulle komma i uttagningen där Ready Cash-dottern var makalöst bra som rundade allt från kön trots lite strul på vägen.

Men trots en mycket bra prestation fick Dibaba smita ut bakvägen som tvåa. Istället blev det danskt jubel, genom Scarlet Knight-dottern Candy la Marc som kördes perfekt av Erik Adielsson. Pangstart till spets och släppte till Dibaba som fått harva ute i tredjespår första 500.

– Det kändes bäst att släppa. Även om man fått ta på sig dumstruten om vi blivit fast. Men jag är inte säker på att vi vinner loppet om vi hade svarat ut favoriten, sade Adielsson.

Som 30 minuter tidigare skrällt på exakt samma sätt med Poochai i Guldfinalen.

* * *

Lars Marcussen skrattade nog hela vägen hem till Danmark. Amatör-tränaren från Billund ägnar dagarna åt att träna sina nio hästar och gårdagens triumf slår givetvis ut allt annat han varit med om.

* * *

Inte mindre än elva av tolv hästar i Oaksfinalen var premiechansade. Det vill säga att man fått dubbla prispengar vid seger. En enda häst stod över denna möjlighet – 25-oddsaren Candy la Marc!

Men 1,4 miljoner i förstapris är ju inte fy skam det heller.

Roger Walmann var förstås lite besviken efter finalen, men gillade – trots allt – det han såg av sin häst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!