Han förtjänar en plats – fram med biljetten nu

Publicerad

Stygg inledning.

Överlägsen ändå.

Dante Boko förtjänar en plats i Elitloppet.

I fjol vann Dante Boko Sweden Cup (lilla Elitloppet) före Pascia Lest och Quick Fix.

Den här säsongen är Dante Boko mogen att vara med i huvudloppet.

Lördagens insats förtjänar fem getingar.

1.10 över Elitloppsdistansen på Örebro bana motsvarar en tid runt 1.09, kanske bättre (vid bra förutsättningar) på Solvalla.

Trots stentuff inledning i tredjespår utvändigt ledaren efter 600 meter joggade Dante Boko undan. Och han hade sparade krafter i målgången.

I min bok finns det inte 16 bättre sprinters för dagen.

– Det finns inte i hela världen. Dante Boko visade redan i fjol att han tillhör de bästa. Han gjorde kanonlopp i Årjängs Stora Sprinterlopp och i Hugo Åbergs. Han är inte i toppform än men det kommer han vara efter det här loppet. I dag ändrade vi till norskt huvudlag och det behövde inte Adrian använda, sa Lutfi efter loppet.

Jag hade inte tvekat om jag varit Elitloppsgeneral. Dante Boko hade fått en biljett direkt.

* * *

Årets upplaga av Örebro Intn'l var av ojämn klass och loppet höll inte lika hög dignitet som tidigare.

Men vinnaren Balfour var ingen bluff. Robert Bergh hade ställt i ordning (första barfota och första med jänkarvagn) och Kim Eriksson la upp loppet rätt.

Kim tar för sig allt mer och förstapriset var 400 000 kronor.

Segern var Kims största i karriären.

* * *

Per Lennartssons Order To Fly bröt sin V75-förbannelse senast (segerlös i 22 starter i travets elitserie) och skrällde till 40 gånger degen. Han överraskade inte lika många i går men sänkte ändå merparten av spelarna.

Över 800 000 system rök direkt.

Tapperhetsmedaljen går till tvåan Queer Fish som blev ambitiös i spets och kutade på i 11-tempo för Kaj Widell.

Att han inte kunde stå emot en smygkörd konkurrent var inte att begära.

Snabb revansch

Widell tog omgående revansch när han satte dit skrällen Magic Gwin, som sänkte omgångens största favorit Athos Race från dödens.

Det blev ett galoppfyllt lopp.

Men intrycket var det rätta.

Pasi Aikios Uppochhoppa och Niklas Johanssons Moni To Spare var ”bara” bäst. Fredrik B Larsson har en häst under utveckling i Havbergs Knight.

Order By Heaven gjorde ett kanonlopp utvändigt Fredriks vinnare och ska passas framöver.

Prispengar knappast ett problem

Är prispengar ett problem i svensk travsport.

Knappast.

Då borde åtminstone V75-loppen vara fyllda. Att komma med i travets elitserie med färre startpoäng än 170 (det brukar krävas en bra bit över 1 000 poäng) är ofattbart.

Visserligen föds det färre hästar än tidigare, men det är inte glest i stallarna.

Eller?

Av någon konstig anledning är många rädda för att anmäla till V75 och V86-loppen.

Intresset för breddloppen med 10 000 kronor i förstapris är oftast större.

Varför?

Stort plus till de som anmäler till V75.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag