Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han försvinner inte – ska göra det ihop”

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Johan Untersteiner blir Sveriges största travtränare. 

Nu berättar stjärnan att han ska ta över pappa Peter Untersteiners hästar. 

– Det är inte så att pappa försvinner utan vi ska göra det ihop, säger Johan Untersteiner. 

Diskussionen har pågått under en lång tid.

Närmare bestämt sedan sju år tillbaka då Johan Untersteiner verkade hos Roger Walmann.

Men nu ska två team bli ett – från och med första januari står samtliga hästar under ett och samma stall.

– Sedan kom diskussionen upp i vintras igen, att det kanske kunde vara ett bra läge att bli ett team. Den diskussionen blev ännu större i våras när pappa var nära på att gå in i väggen. Nu efter sommaren har jag tagit över som förstakusk i båda stallen. Sedan har det funnits en del tekniska detaljer som gjort att det tagit tid men nu känner vi oss redo att ta det här steget. Från och med den första januari är det ett stall som gäller. 

”Vi ska göra det ihop”

Men Peter försvinner ingenstans. Det är Johan Untersteiner tydlig med. Duon kommer fortsätta att hålla till på ”Drömgården” i Holm – men kommer från och med nu ha ett ännu tajtare samarbete – där Johan officiellt kommer stå som tränare för alla hästar. 

– Den största förändringen blir att jag på papperet kommer ha betydligt fler hästar på träningslistan. Annars vill jag också nämna att det känns väldigt skönt att vi kan göra den här resan tillsammans. Det har vi alltid velat. Skulle pappa inte orka varken psykiskt eller fysiskt känns det bättre att vi är två. Vi ska verkligen göra det nu när båda är friska och krya. 

– Vi ska göra det ihop. 

Men officiellt blir du tränare för alla hästar? 

– Så blir det. Pappa ska inte gå i pension utan han fortsätter som vanligt. Men i stället för att vi gör allt en och en kommer vi jobba tillsammans. 

Det här innebär att du sett till antalet hästar blir Sveriges största travtränare? 

– Så ser det ut för dagen, ja. Sedan vet man aldrig. Folk kanske flyr fältet. Men som det är nu kommer jag ha drygt 200 hästar på träningslistan. 

”Ser direkt i ögonen att han mår bättre”

Peter Untersteiner har tidigare i år berättat om sin psykiska ohälsa, något som gjorde att han valde att lägga ner löpkörningen under en period.

– Jag kunde inte sova. Jag var hur trött som helst. Jag ville inget annat än att sova men jag kunde inte. Det är rena tortyren. Man torterar folk i vissa länder genom att hålla dem vakna, det var så det kändes utan att någon tvingade mig. Det var min hjärna som inte gick att släcka ner, har Peter Untersteiner berättat för SportExpressen tidigare.

I dag mår han betydligt bättre. Johan berättar att farsan kommer fortsätta att ställa upp och köra när det behövs. 

– Vi som är nära honom ser det direkt i ögonen på honom att han mår mycket bättre. Det är helt annorlunda jämfört med hur det var tidigare i år, säger Johan Untersteiner.