Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han får Elitloppssegern: ”Är inget att glädjas åt”

Cokstile och Christoffer Eriksson, som även vann ett av försöken, blir Elitloppsvinnare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL
Christoffer Eriksson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL
Petri Salmelas Makethemark får över två miljoner kronor
Foto: MATILDA ÖHRMAN/TR MEDIA

Stjärnhästen Propulsions prispengar ska omfördelas. 

Det innebär att Cokstile blir Elitloppsvinnare och att flera hästägare får tillbaka miljoner.  

– Det är inte något man kan glädjas åt. Det är sorgligt att han fått tävla från början, säger Christoffer Eriksson, som tränade och körde Cokstile. 

– Det var ett väntat och rättvist beslut, säger Petri Salmela, tränare till Makethemark, som får tillbaka mest prispengar. 

Under torsdagens presskonferens bekräftade Svensk Travsport att Propulsion varit nervsnittad och att samtliga resultat som hästen gjort i Sverige stryks. 

Däribland hästens seger i Elitloppet, som också är hästens senaste start. 

Tvåa i loppet slutade Cokstile, som då tränades och kördes av Christoffer Eriksson. Att Propulsions resultat stryks innebär att Cokstile och Eriksson nu är Elitloppsvinnare. 

Hur känns det? 

– Det är bara tråkigt att det blivit så här. Det är tråkigt att uppgifterna om Propulsion framkom så långt efter att det hände. Det är inte något man kan glädjas åt. Det är sorgligt att han fått tävla från början, säger Christoffer Eriksson. 

”Hade hellre vunnit på egen hand” 

Hur ser du på hela situationen från början? 

– Man har väl känt att det skulle bli det här utfallet. Det gick inte att göra så mycket annat. Cokstile var fantastiskt bra i både försök och final, även om han var tvåa i mål. Nu är det som det är. Det har hänt förr att hästar blivit fråntagna segrar i Elitloppet. 

Tror du att du med lite perspektiv ändå kommer kunna glädjas åt segern? 

– Ja, det kommer alltid finnas kvar. Även om man vunnit loppet på det viset så har man vunnit det. Resultat är ju vad det är. Sedan är det klart att man hellre hade vunnit loppet på egen hand. Man kommer alltid veta om att man var tvåa i mål. 

Christoffer Eriksson efter vinsten i försöket.
Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Prispengarna väntas betalas tillbaka i december. 

– Det behövs alltid. Men jag tänker inte så mycket på det nu. Men det är klart att det kommer kännas bättre. Jag var tvåa i Elitloppet men får utbetalt som en vinnare. Men överlag är det här bara tråkigt för svensk travsport, säger Christoffer Eriksson. 

Makethemark får mest: ”Känns naturligtvis bra”

Petri Salmela tränar Makethemark, som får tillbaka över två miljoner kronor i prispengar, vilket är mest av alla hästar. 

– Jag vill inte spekulera för mycket. Det är ingen idé. Det har tagit lång tid och rätt ska vara rätt. Det var ett väntat och rättvist beslut, säger Petri Salmela. 

Hur känns det att få tillbaka så mycket pengar? 

– Det känns naturligtvis bra. Men jag vill som sagt inte fundera eller spekulera så mycket. Det är onödigt. Det är ingen idé. Rätt ska vara rätt och alla ska tävla under samma villkor. Det kommer vara tillräckligt mycket onödigt svammel. 


De fem får mest pengar

Makethemark (Stall Nian) – 2 250 000 kronor

Milligan's School (Stall TZ) – 1 600 000 kronor

Cokstile (Uppgift saknas) – 1 530 000 kronor

Readly Express (Bro Byggnads AB) – 1 500 000 kronor

Nadal Broline (Onkel Invest Oy) – 1 402 500 kronor

Källa: Twitterkontot @Viroid

Se hela presskonferensen