Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Går inte att hålla på med en farlig häst...”

Torvald Grimm sparkade ur Ante Lisell ur sulkyn.
Foto: Skärmdump / ATG
Ante Lisell.
Foto: Maria Holmén / Tr Bild

Ante Lisells Torvald Grimm löpte amok på Gävletravet under gårdagskvällen och matade sparkar mot sin kusk.

Då menade Ante Lisell att hästen skulle få somna in. 

– Vi har haft roligt med honom, men det går inte att fortsätta, säger Lisell till Travronden.

Skräckscener utspelade sig i V64-3 på Gävletravet under måndagskvällen.

I kallblodsloppet började plötsligt Ante Lisells åttaårige valack Torvald Grimm sparka bakut mot sin kusk vid upprepade tillfällen och slog sig fri från sing sulky, varpå Lisell fick kasta sig ur vagnen.

Mirakulöst nog klarade sig Ante Lisell utan skador, och han berättar för facktidningen Travronden att hästen endast träffade hans mjukdelar på ena benet.

Men det var också det sista Torvald Grimm gjorde i sitt liv, enligt Ante Lisell. 

”Han vet inte vad han gör”

Efter händelsen har Ante Lisell beslutat sig för att låta hästen somna in.

– Det blir lugnast för honom, det går inte att hålla på med en farlig häst. Att sälja honom som ridhäst kan jag inte heller ha på mitt samvete med tanke på att han får dessa ryck från ingenstans. Tänk om det händer något. Nej, då är det bättre att han får vandra vidare, säger Lisell till tidningen, och betonar samtidigt att det inte är hästens fel.

– Hästarna gör inte detta för att skada. Anledningen till att hästar blir som de blir beror oftast på någonting. Och i det här fallet har någonting gått snett. Inom travet avlar vi på djur där det bygger på att de ska gå så snabbt som möjligt och kanske inte i första hand att att de ska vara snälla och trevliga. Det gör att det då och då kommer fram sådana här individer där det brinner fullständigt, för det här sker när han är i form. Så det här ser jag inte som hästens fel. Han vet som sagt inte vad han gör.

Torvald Grimm vann en av sina 68 starter under karriären och sprang in 339 000 kronor.

Fotnot: Efter artikeln publicerades har Ante Lisells fru och hästens andra ägare Tina Lisell dementerat att hästen ska avlivas.

https://twitter.com/Trav_sangeren/status/1637897395123146752