Han är tidernas lärling med triss i guldklockor

Pasi Aikio ger sina bästa tips inför lärlingarnas uppgörelse på Solvalla.

Historisk med sina tre segrar i lärlingsloppet Travrondens Guldklocka.

Pasi Aikio är professionell numera och hoppas kunna tränga sig emellan med en seger på onsdagen under lärlingarnas stora kväll på Solvalla.

- Jag hoppas kunna leverera en liten överraskning på V86, säger den i dag 41-årige Sundbyholmstränaren.

Det är de ungas kväll på Solvalla på onsdag med den 55:e upplagan av det stora lärlingsloppet Travrondens Guldklocka.

Pasi Aikio har tre guldklockor hemma som han fick för sina segrar åren 1998, 2001 och 2003. Han blev därmed historisk under lärlingsåren som den förste och hittills ende att vinna loppet tre gånger.

- Jag kan inte säga annat än att den första segern 1998 också var den roligaste. Jag jobbade åt Torbjörn Jansson då och hade lottats på...ja, det var inga bra hästar. Åtminstone såg det inte ut så på pappret. Jag var trea, tvåa och etta och vann Guldklockan och det är klart att det värmde. Körde lite på chans med Elme Noon som spurtade bra när luckan kom.

"Riktigt, riktigt bra"

Onsdagens V86-omgång innehåller tre avdelningar av lärlingsloppet. De tolv främsta lärlingarna under året på Solvalla ska göra upp och segraren koras i finalen som körs efter V86.

- Det är jättekul att tänka tillbaka på det här loppet. Jag fick börja köra mera i och med att jag vann Guldklockan första gången - det gjorde ganska mycket faktiskt för mig i det här yrket, säger Pasi Aikio.

Ingen av de 22 hästarna han tränar hemma i Tystberga i Nyköpings kommun kommer till start på onsdag. En V86-kväll med jackpot där en ensam vinnare med åtta rätt kan kamma hem tio miljoner kronor.

I stället hoppas han kunna leverera med det sexåriga finska stoet 9 Erica Heel i V86-4, tränad av amatören Mari Stefansdotter från Åland.

- Jag var fyra med galopp på vägen för två veckor sedan på Solvalla med den här hästen. Hon var väldigt positiv i det förra loppet. Riktigt, riktigt bra faktiskt. Så med den prestationen på näthinnan tycker jag absolut att det är ett roligt streck.

Tar på sig senaste galoppen

Erica Heel står med 20 meters tillägg i ett lopp för enbart ston. Vad säger du om läget med innerspår?

- Det behöver inte vara en fälla. Men lite tur behöver vi. Så kommer vi bara ut från det där läget ska hon inte vara borta från segerstriden. Hon är jättefin. En stor häst med bra driv i steget. Hon verkar vara lite stressad av sig, så det är lite emot henne då. Men galoppen senast tar jag på mig, det var inte hästens fel.

Vad betyder det om det blir aktuellt med någon form av fäste i skorna?

- Hon gick med skor runt om senast. Brodd tror jag inte spelar någon roll faktiskt.

Vad vill du skicka för hälsning till de tolv lärlingarna som ska göra upp i "ditt lopp"?

- Framför allt att du måste vara lite kall och chansa lite grand om du inte har lottats på någon av de bättre hästarna. Men viktigast är ändå - och det gäller alltid - att köra schysst helt enkelt. Jag tycker det rådet är det viktigaste i dag. Det är ändå så pass farligt det vi håller på med så det gäller att inte ta chanser utan köra schysst mot de andra, slutar den trefaldige vinnaren av Travrondens Guldklocka.


Av Mikael Wikner/Kanal 75