Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är okände nyckeln – bakom Goops succé

Anthony Grueau och Björn Goop under Cérémonie des Champions / Paris LongchampFoto: Privat
Björn Goop kramas om i omklädningsrummet efter segern i PdAFoto: JLL-LeTROT / (C) 2020 {jean-luc Lamaère}, tous droits réservé

Björn Goop tog en historisk seger i Prix d'Amérique. 

Bakom framgången ligger ett långsiktigt arbete – och där är franske agenten Anthony Grueau, 31, en viktig pusselbit. 

– Min roll är att organisera loppen, schemalägga och hitta de bästa hästarna att köra i Frankrike, säger fransmannen. 

– Vi har arbetat tillsammans ett par år och det funkar jättebra, säger Björn Goop. 

Ingen svensk kusk har tidigare vunnit Prix d'Amérique två gånger. Ingen svensk kusk har heller vunnit det franska storloppet med en fransktränad häst. 

Men just det lyckades Björn Goop med när han segrade med Face Time Bourbon. 

De senaste åren har den 43-åriga kusken flyttat fram sina positioner allt mer i Frankrike. Det efter att han i Sverige länge ansetts som en av de främsta kuskarna med bland annat tolv raka allsvenska kuskchampionat.

Kusken är känd för att vara analytisk och målmedveten och inte är det tänkbart att framgången – nu även i Frankrike – skulle vara en slump? 

En viktig pusselbit i Björn Goops kuskkarriär heter Anthony Grueau och är hans franska agent som jobbat med kusken sedan vintermeetinget säsongen 2017/2018. 

– Metoden för att få styrningar i Frankrike är lite annorlunda än i Sverige. Alla franska kuskar har en agent och det är nödvändigt för att få köra de bästa chanserna i varje lopp, berättar Anthony Grueau.

”Det är en enorm fördel” 

Björn Goop har hästar i träning i både Sverige och Frankrike och Anthony Grueau har även ett finger med i spelet där. 

Och fransmannen är stolt över sitt uppdrag. 

– Det är en ära och ett rent nöje att få jobba med ett sådant proffs. Han är genial som kusk men också underbar som människa, säger han och fortsätter:

– Björn ger mig sitt schema över perioderna som han är i Frankrike och program för hästarna i stallet. Min roll är sen att organisera loppen, schemalägga och hitta de bästa hästarna att köra i Frankrike. Jag analyserar alla lopp under meetinget och ringer sedan upp tränare som har stor potential och erbjuder Björns tjänster. 

Han berättar att målet är att utveckla Björns kundkrets och vinna lojalitet på fransk mark. Enligt Anthony Grueau är det en stor fördel att Goop talar flytande franska när det gäller att bygga förtroende.

– Det är väldigt viktigt att Björn kan franska flytande. Det är en enorm fördel jämfört med andra utländska kuskar. Björn är en riktig gentleman, han tvekar aldrig att stanna kvar lite extra för att prata med tränare och ägare. Han är lättillgänglig och det är en av hans kvaliteter som fransmännen uppskattar mest.

Svårt att hitta styrningar till en början 

Hur svårt är det för svenska kuskar att vinna på fransk mark? 

– Det är väldigt svårt för utländska kuskar att vinna i Frankrike. Väldigt få kuskar har lyckats, främst för att det är nödvändigt att vinna respekt först hos de franska proffskuskarna. Du måste också anpassa dig till olika banor, regler, hästar, taktiker och dina motståndare. Björn är som en kameleont, han vet precis hur han ska anpassa sig under vilka omständigheter som helst väldigt fort, det är hans styrka. Han förstod snabbt hur det funkar i Frankrike. 

Anthony Grueau menar att det var svårt att hitta styrningar åt Björn i Frankrike till en början men att kuskens dedikerade arbete ändå gav snabba resultat.

– Med hästar som bara hade andrahandschanser visste han precis hur han skulle göra skillnad och vinna respekt. De senaste månaderna har hans kundkrets utvecklats i termer av både kvantitet och kvalitet. Björn kör nu regelbundet åt kända tränare som Sébastien Guarato, en av de bästa tränarna i världen. Sébastien vill numera alltid ha honom i de största loppen. 

”Något som inte går att förklara – likt Bazire” 

Han beskriver segern i Prix d'Amérique som kom med just Sébastien Guarato-tränade Face Time Bourbon som en ”rättvis belöning”. 

– Det är så uppenbart att Björn har en talang men framför allt så är han en person som arbetar väldigt hårt. Inget lämnas åt slumpen. Björn har en hög nivå av professionalism. Han har något speciellt som inte går att förklara, likt Jean-Michel Bazire. Han kör hästar som bara några få kuskar i världen är kapabla till att göra. Det är resultat av att han konstant utvecklas. 

Björn Goop själv menar att det är nödvändigt att ha en agent som kusk i Frankrike med tanke på systemet de har – och tycker även att det underlättar att bli lite avlastad. 

– Ja men det tycker jag. Anthony gör ett jättebra jobb och är lättsam att ha och göra med. Vi har arbetat tillsammans ett par år och det funkar jättebra. Det har gått bättre och bättre, det är jättekul, säger Björn Goop. 

Goop: ”Borta bra men hemma bäst” 

Anthony Grueau ser ljust på Björn Goops fortsatta framtid i Frankrike – och hoppas att kusken ska vilja spendera mer tid där: 

– Under 2019 vann han 40 lopp i Frankrike, det är hans bästa resultat. Det är inte enkelt eftersom att tränare gärna vill jobba långsiktigt och föredrar att anlita samma kusk. Björn pendlar mellan Sverige och Frankrike och missar därför körmöjligheter. Därför tror jag också att det finns rum för förbättring i framtiden också. 

Men Goop själv är inte intresserad av att köra mer i Frankrike. 

– Nej, borta bra men hemma är bäst. Jag kommer att fortsätta att vara hemma. Men det passar bra att tävla i Frankrike de här månaderna när det inte är lika mycket trav hemma. Sen blir det lite sporadiska besök under sommarmånaderna men att tävla hemma är det stora fokuset, säger stjärnkusken.