Foto: / SCOOPDYGA - CHOURAQUI ELLIOTTFoto: / SCOOPDYGA - CHOURAQUI ELLIOTT
 Foto: / SCOOPDYGA - CHOURAQUI ELLIOTT
Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
 Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

"Han är mer orutinerad än de andra hästarna"

Publicerad

Det blev ett julfirande i Frankrike för Timo Nurmos som fick se sin stjärnhäst Readly Express kvala in till Prix d'Amerique på julafton. 

Väl där räknas hästen som en av favoriterna. 

Timo Nurmos har dock respekt för de betydligt mer rutinerade konkurrenterna. 

– Ser man till hur många lopp han gjort genom karriären är han i underläge jämfört med de andra favoriterna, säger han. 

Timo Nurmos kunde förmodligen inte få en finare julklapp än Readly Express seger i Prix Tenor de Baune – som gav en plats i Prix d' Amerique. 

Om det blir start i Prix de Belgique, som körs två veckor innan "världens tuffaste travlopp", har han ännu inte beslutat. 

– Jag bestämmer nu på fredag om han startar i Prix de Belgique. Han behöver egentligen inte starta, han visade att han är i form. Samtidigt är han mer orutinerad än de andra hästarna. Viktigaste är att han är pigg och glad när han kommer ut. 

"Jag hoppas att jag har fel..." 

Hur stor lättnad var det när han vann på julafton? 

– Lättnad är fel att säga. Han har tränat fint och jag har gjort jobbet som jag kan. Sedan är det klart att det är tufft med lång resa och träningsförhållandena har inte varit optimala i Sverige under hösten. Jag känner ingen lättnad på det sättet. 

Många håller honom som en av favoriterna i Prix d'Amerique – hur ser du på chanserna? 

– Jag tycker självklart han är en av de som kan vara med där framme. Men det är hans första Prix d´Amerique och de andra förhandsfavoriterna har redan startat där. Ser man till hur många lopp han gjort genom karriären är han i underläge jämfört med de andra favoriterna. Men jag hoppas att jag har fel. Annars kommer det ett Prix d'Amerique nästa år också, säger han och skrattar. 

Hur viktig är just rutinen i sådana här sammanhang? 

– Vi förbereder hästen så bra som möjligt och sen får vi se hur långt det räcker och vilket lopp han får. Men på förhand har han inte samma rutin, exempelvis om han skulle få en jobbig resa kan sånt spela in. 

"Man måste lyssna på alla bakom hästen" 

I Sverige har Jorma Kontio varit ordinarie kusk bakom Readly Express, men när det var dags för Prix Tenor de Baune på julafton valde Nurmos tillsammans med ägaren Rolf Andersson Björn Goop som kusk i stället. Något som Trav365 tidigare rapporterat om. 

Timo Nurmos själv ser dock inga konstigheter med kuskbytet. 

– Jorma har kört mycket bra hela tiden och Björn har kört hästen tidigare också. Det är inga konstigheter. Jag känner inte för att prata om det. Jorma kör våra hästar hela tiden. 

Det är jobbigt att prata om? 

– Alla måste vara på plats när man pratar i sådana fall. Så att inte bara jag snackar. Det är så det fungerar i den här branschen, i bland väljer kusken en annan häst och i bland är det tränaren eller ägaren som gör det. När man är tränare måste man lyssna på alla bakom hästen, säger han och tillägger: 

– Det är inte lätt att vara catchdriver heller, i bland har de flera hästar att välja mellan också. Det är inga hardfeelings från min sida. Det har det inte varit när Jorma eller någon annan kusk valt en annan häst heller. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag