Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Han är mer orutinerad än de andra hästarna"

Foto: / SCOOPDYGA - CHOURAQUI ELLIOTT
Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Det blev ett julfirande i Frankrike för Timo Nurmos som fick se sin stjärnhäst Readly Express kvala in till Prix d'Amerique på julafton. 

Väl där räknas hästen som en av favoriterna. 

Timo Nurmos har dock respekt för de betydligt mer rutinerade konkurrenterna. 

– Ser man till hur många lopp han gjort genom karriären är han i underläge jämfört med de andra favoriterna, säger han. 

Timo Nurmos kunde förmodligen inte få en finare julklapp än Readly Express seger i Prix Tenor de Baune – som gav en plats i Prix d' Amerique. 

Om det blir start i Prix de Belgique, som körs två veckor innan "världens tuffaste travlopp", har han ännu inte beslutat. 

– Jag bestämmer nu på fredag om han startar i Prix de Belgique. Han behöver egentligen inte starta, han visade att han är i form. Samtidigt är han mer orutinerad än de andra hästarna. Viktigaste är att han är pigg och glad när han kommer ut. 

"Jag hoppas att jag har fel..." 

Hur stor lättnad var det när han vann på julafton? 

– Lättnad är fel att säga. Han har tränat fint och jag har gjort jobbet som jag kan. Sedan är det klart att det är tufft med lång resa och träningsförhållandena har inte varit optimala i Sverige under hösten. Jag känner ingen lättnad på det sättet. 

Många håller honom som en av favoriterna i Prix d'Amerique – hur ser du på chanserna? 

– Jag tycker självklart han är en av de som kan vara med där framme. Men det är hans första Prix d´Amerique och de andra förhandsfavoriterna har redan startat där. Ser man till hur många lopp han gjort genom karriären är han i underläge jämfört med de andra favoriterna. Men jag hoppas att jag har fel. Annars kommer det ett Prix d'Amerique nästa år också, säger han och skrattar. 

Hur viktig är just rutinen i sådana här sammanhang? 

– Vi förbereder hästen så bra som möjligt och sen får vi se hur långt det räcker och vilket lopp han får. Men på förhand har han inte samma rutin, exempelvis om han skulle få en jobbig resa kan sånt spela in. 

"Man måste lyssna på alla bakom hästen" 

I Sverige har Jorma Kontio varit ordinarie kusk bakom Readly Express, men när det var dags för Prix Tenor de Baune på julafton valde Nurmos tillsammans med ägaren Rolf Andersson Björn Goop som kusk i stället. Något som Trav365 tidigare rapporterat om. 

Timo Nurmos själv ser dock inga konstigheter med kuskbytet. 

– Jorma har kört mycket bra hela tiden och Björn har kört hästen tidigare också. Det är inga konstigheter. Jag känner inte för att prata om det. Jorma kör våra hästar hela tiden. 

Det är jobbigt att prata om? 

– Alla måste vara på plats när man pratar i sådana fall. Så att inte bara jag snackar. Det är så det fungerar i den här branschen, i bland väljer kusken en annan häst och i bland är det tränaren eller ägaren som gör det. När man är tränare måste man lyssna på alla bakom hästen, säger han och tillägger: 

– Det är inte lätt att vara catchdriver heller, i bland har de flera hästar att välja mellan också. Det är inga hardfeelings från min sida. Det har det inte varit när Jorma eller någon annan kusk valt en annan häst heller. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!