Foto: Kanal75
 Foto: Kanal75

Halsproblem bakom storfavoritens flopp

Publicerad

Världsrekordhållaren Ferrari B.R. agerade långt under normal kapacitet i söndagens norska derby. 

En veterinärundersökning visar att hästen hade stora problem med halsen.

I maj segrade norske fyraåringen Ferrari B.R. på världsrekordet 1.09,9 över 2 100 meter – en putsning av Robert Bis två år gamla världsrekord på tusenmetersbana med en tiondel.

Tränaren Per Oleg Midtfjeld har nu fått svar på varför hästen inte var sig lik i det norska derbyt. 

En veterinärutredning efter loppet visade på något veterinärerna kallar halskollaps – hästen fick inte tillräckligt med luft under loppet, skriver norska Equus.

- Jag hörde ljud från hästens hals efter galoppen från start. Ferrari B.R. har aldrig haft sådana problem tidigare, och jag insåg snabbt att något var fel. Halsundersökningen visade inte på någon inflammation i halsen, i ställer diagnostiserade man det som halskollaps. Om det här var en enstaka händelser eller något kroniskt som behöver ett operativt ingrepp är för tidigt att säga, säger tränaren Per Oleg Midtfjeld till Equus.

Fokus på hälsan

Ferrari B.R. kommer att få genomgå en omfattande undersökning i nästa vecka där en kamera kommer att filma i halsen under ansträngning. 

- Ferrari B.R. galopperade bort sig i kriteriet och i derby var han sjuk. Det ska tydligen inte lyckas för hästen i de mest penningstinna loppen. Men nu är det historia, nu lägger vi allt fokus på at hästen blir frisk igen, säger Per Oleg Midtfjeld till Equus.

Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag