Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav Johansson, 16, har gjort kometkarriär

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Gustav Johansson var rekordung när han i början av året körde sitt första V75-lopp som 16-åring. 

Och med tanke på vem kusktalangen har som förebild så är det inte konstigt att han själv siktar högt: 

– Jag tycker att Björn Goop är väldigt duktig, säger han.  

Den unga kusken Gustav Johansson har att brås på. 

Han är son till amatörkusken Håkan B Johansson och morfar Lars G Edvinsson var en mycket framgångsrik proffstränare på Halmstadtravet. 

Nu vill han bygga sig en egen karriär – och han är på god väg. Det första året som kusk körde han 116 lopp vilket inbringade totalt 646 800 kronor när 2019 summerades. 

I år har han drygt 200 000 kronor kvar tills att han kört in en över en miljon. 

– Det är ett mål som jag haft nu ett tag. Det hade varit häftigt. Som det känns nu så är det väldigt roligt med hästarna och det är travet som jag vill hålla på med och satsa på. 

”Varit tråkigt utan publik” 

Gustav Johansson går andra året på gymnasiet i Halmstad med inriktning på bygg och anläggning. Han har tidigare förklarat att det inte var något alternativ att gå på travgymnasium, det låg för långt bort hemifrån, och han har fått bra chanser till löpkörning södra Sverige. 

Han har kört runt 150 lopp i år, varav många styrningar har varit åt några av landets etablerade V75-tränare som Jerry Riordan, Fredrik Persson och Marcus Lindgren. 

Kusktalangen är nöjd med året som varit hittills, även om det varit lite konstiga omständigheter i och med utbrottet av Coronaviruset.

– Vi har varit glada för att vi har fått köra helt enkelt, det är lite tråkigt att det inte har varit någon publik men vi är glada för att vi har fått hålla på. Man får se det positivt på det sättet.

Nästa mål: Ta första V75-segern 

Vad säger du om dina egna prestationer i år?

– Jag har fått köra väldigt mycket, det är jag väldigt glad för, att jag har fått chansen bakom många hästar. Sen vill man alltid vinna lite mer men så är det väl. 

Det har blivit 15 segrar i år, och en vinst som var extra rolig var när han vann ett lopp med Dan Widegrens treåriga sto Domingoa på Åbytravet. 

– Jag har min egen häst Grace Gamble uppe på Dannes gård så det var roligt när jag vann loppet med henne, säger kusken. 

Gustav Johansson har höga ambitioner i travets värld och vill gärna etablera sig i travets elitserie, V75. Hittills har han kört fyra V75-lopp. Det första loppet körde han i januari med Barista Oak som tränas av Christoffer Eriksson. 

– Jag har inte lyckats vinna något ännu på V75 men jag blev tvåa första gången. 

Har Björn Goop som förebild 

Är det något särskilt som man behöver tänka på när man kör på just V75? 

– Själva loppet är ungefär som vanligt, lite allvarligare kanske på olika sätt. Det är lite bättre hästar och lite bättre kuskar. Sen är det mycket snack och tips innan själva loppet men det är roligt att kolla på, säger Gustav Johansson och fortsätter: 

– Jag tycker att det är rätt kul men det är inget som jag brukar tänka på när jag kör ut med hästen sen. Det kan vara lite kul innan men sen är det fokus som gäller. 

Har du några förebilder bland kuskar och tränare? 

– Ja, jag tycker att Björn Goop är väldigt duktig. Han har väldigt mycket hästar i träning både i Frankrike och i Sverige. Han är en av de absolut bästa i världen som kusk och att han får ihop det tycker jag är häftigt.