Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav är Sveriges yngste kusk på V75

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Gustav Johansson, 16, sitter upp bakom Barista Oak på lördagens V75. 

Den historiskt unga kusken är spänd och förväntansfull inför uppgiften:

– Man trodde ju inte för ett år sedan att man skulle köra på V75. Det ska bli jättekul.

Gustav Johansson går första året på gymnasiet i Halmstad med inriktning på bygg och anläggning, en ganska lugn linje med ”inte så mycket plugg”, enligt kusken själv. Att gå på travgymnasium lockade inte då det var lite för långt hemifrån. Och visst har det gått bra för den unga kusken även om han hållit sig hemma kring. 

Förra året, det första som kusk, körde han 116 lopp vilket inbringade totalt 646 800 kronor när 2019 summerades. 

”Det får man vara nöjd med”

På lördag står han inför sin största utmaning hittills i karriären då han kör Barista Oak på V75, något som gör honom till en av de yngsta kuskarna någonsin i de sammanhangen. 

– Ja, det borde inte ha varit någon som var yngre i alla fall, konstaterar kusken och fortsätter: 

– Man trodde ju inte för ett år sedan att man skulle köra på V75. Det ska bli jättekul.

Gustav Johansson går i skolan fem dagar i veckan men den övriga tiden vigs åt travsport. Efter skolan är det ofta travtävlingar och så tar han hand om familjehästen Grace Gamble. Att det skulle gå så bra som det gjorde första året som kusk, det hade han inte kunnat tro. 

– Jag fick köra väldigt mycket förra året och det var lärorikt för att bli bättre. Jag fick köra väldigt mycket blandade hästar och vann tio lopp och hade nio i segerprocent. Det får man vara nöjd med sitt första år tycker jag. 

”Det ska bli jättehäftigt”

Den rekordunga kusken är son till amatörkusken Håkan B Johansson och morfar Lars G Edvinsson var en mycket framgångsrik proffstränare på Halmstadtravet. 

På skollov hjälper han ofta till med fortkörning hos Halmstadtränare som Peter Untersteiner, Jerry Riordan, Marcus Lindgren. Men på lördag är det Jägersrotränaren Christoffer Eriksson som gett honom förtroendet i sulkyn bakom femåringen Barista Oak.

– Det ska bli jättehäftigt, att vara med på V75 är inte som andra tävlingsdagar. Det är mer pengar att köra om och lite tuffare lopp. 

När fick du reda på att du skulle få köra hästen på V75? 

– Jag körde den här hästen sist och vann. Då skickade Christoffer (Eriksson) på vägen hem att han skulle anmäla dit.

Och V75-debutanten är försiktigt optimistisk. 

– Han gick med krafter sparade senast och var jättefin. Vi fick ett dåligt läge igen men han tar nog många tillslut, det tror jag.