Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllar avlidne vännen med Guldstall i topp

Martin Altemark (till vänster) och Carl-Johan Andersson (till höger) Foto: Privat

Det har börjat dra ihop sig till slutspurt av Guldstallet. 

På lördag kan mycket avgöras – när Solvalla Grand Prix går av stapeln på nationalarenan. 

I lagtävlingen parkerar Stall PK på en andraplats – ett lag som gjordes för att hedra deras bortkomna vän Per Karlsson. 

– Det var så det började, att vi anmälde laget för att hedra honom, säger Martin Alkemark. 

Det är nu inte särskilt många dagar kvar av november, vilket betyder att det också är dags för Guldstallet att avgöras. 

I lagtävlingen slåss Stall PK i toppen och ligger på en andraplats inför lördagens storlopp Solvalla Grand Prix. 

Ett lag som har en speciell historia. En av två lagmedlemmar, Martin Alkemark, beskriver hur laget kom till. 

– Vi var tre travspelare från början, vår kollega gick bort hastigt för några år sedan. Så vi valde att uppkalla laget efter honom. Vi har saknat honom under alla de här åren. Så det var så det började, att vi anmälde laget för att hedra vår kollega. Sedan hade vi inte räknat med att det skulle gå så bra som det har gjort, säger han och tillägger: 

– Han kallades för PK så det var givet att det skulle bli Stall PK. Vi hade ju velat vara tre som spelade, men bara två är vid liv. 

"Vi har haft en hel del flyt" 

Vidare berättar Martin Altemark om nyckeln bakom framgångarna: 

– Vi började med att plocka ut Cyber Lane i Derbyt, det var det som gjorde att vi hakade på i toppen. Det var ankaret i laget. Sedan började vi också med Readly Express, men insåg efter ett tag att vi var tvungna att byta till Twister Bi när startlistorna till VM-loppet kom ut. 

Inför Europaderbyt bytte de Cyber Lane mot Global Trustworthy, ett byte som enligt Martin Alkemark till slut blev lyckosamt.  

– Då gick det ju med galopp för Global Trustworthy, hade det inte gjort det hade vi kanske missat Breeders Crown-poängen eftersom vi bytte tillbaka till Cyber Lane när det var dags för Breeders Crown. Vi har haft en del flyt under tiden, men vi har även lyckats bra med de billigare hästarna. Exempelvis har Blås Undan startat kontinuerligt under hela tävlingsperioden, och har dragit in en hel del poäng.

"Skulle vara hur häftigt som helst" 

En punkt som duon dock inte är helt nöjda med är valen av kusk och tränare. 

– Där kunde vi ha gjort det bättre. Men vi insåg ju också snabbt att det var svårare att hämta poäng där. Så det har väl egentligen varit en klok strategi att satsa på hästarna, säger Martin Alkemark. 

Hur tänker ni inför helgen? 

– Vi hade ju förhoppningar om att Johan (Untersteiner) skulle anmäla till Solvalla Grand Prix, och det visade det sig att han gjorde också. Dessutom fick han spår tre vilket ökar våra chanser från att ha varit mikroskopiska till en hygglig chans att ta hem hela tävlingen. 

Vad skulle det betyda? 

– Det skulle vara hur häftigt som helst. Det var egentligen Calle som började med travet, vi har gått i samma klass sedan grundskolan. Det var han som drog in mig i travet från början. 

"Det kanske man inte fick då..." 

Travintresset började med att de på 80-talet började intressera sig för hästarnas namn. 

– Vi hade lite det som grej att vi började samla på travhästnamn som fanns på 80-talet. Sedan började vi åka och titta på trav när vi var i 18-årsåldern. Så det har varit vår gemensamma nämnare. Jag, Calle och PK som tyvärr gått bort började med spelbolag i alla dess former. Så det är väl mycket spel och många spelbolag som fört ihop oss genom åren. 

Martin Alkemark har dessutom ägt travhästar själv, sin första häst ägde han som 15-åring.  

– Det kanske man inte ens fick då, men jag gjorde det under pseudonym. Så jag har ägt delar i olika travhästar under 30-års tid, så det är ett genuint travintresse i botten. 

"Troligtvis kommer allt hänga på Cyber Lane" 

Senast Guldstallet gick av stapeln var 2006, det här är dock första gången som båda är med. 

– Jag tycker fantasyligor i idrott är hur kul som helst. Men jag har aldrig varit med i någon travliga tidigare, det har bara varit fotboll. Men om jag minns rätt startade vi med någon slags dalatravsgrej innan det blev Guldstallet, en lokal företeelse i Dalarna. Sedan inför i år snappade jag upp detta någon vecka innan och hörde av mig till Calle. Så vi har inte varit med innan. Vi har ju dessutom bara ett system, vilket är ganska otroligt, säger han och tillägger: 

– Det är ju lite sanning med modifikation, eftersom jag kastat in lag till etapp två och etapp tre också. Men det är mer än framtidsstrategi för att ha ännu bättre koll till nästa gång det blir Guldstallet. 

Just nu skiljer det 6500 poäng mellan Stall PK och laget som leder.  

– Det är ju ganska mycket. Men Cyber Lane kan ju springa in 7100 poäng på lördag, så går det hyggligt i veckan ska det inte skilja mer än 7100 inför lördag. Så det kan ju vara så att loppet avgör allt. Troligtvis kommer det hänga på om Cyber Lane vinner, det räcker nog inte att han kommer tvåa. 

"Han gick bort för tidigt" 

Blir det vinst kommer det största fokuset vara att hedra bortkomna Per Karlsson, eller "PK", som han kallades.  

– Jag pratade med svågern till PK häromdagen. Och han sa att en champagneflaska till hans fru känns givet. Det är väl där vi får börja, att visa uppskattning till henne. Han gick ju bort för tidigt, så det var ju självklart väldigt tragiskt för hela den familjen. Vi har ju haft en del kontakt med hans fru, vår vänskap var ju påtaglig för henne också. Hon ville även träffa oss i samband bortgången och höra lite hur vår relation var. Det har betytt mycket för henne med, att travet var hans största intresse och att han hade kompisar via det, säger Martin Alkemark och tillägger: 

– Vi kommer skänka pengar till båda hans familj och minne om det går hela vägen.