Andreas Alm Foto: Privat
Andreas Alm Foto: Privat

Han vann Guldstallet 2004: "Vi jobbade med Excel-blad"

Publicerad

Andreas Alm tog hem Guldstallet 2004 – och vann en bil. 

Nu delger "veteranen" sig av sina bästa tips – och berättar vad han gjorde med bilen. 

– Jag sålde den på en gång, säger han. 

Klicka här på länken för att sätta ihop ett stall. 

Efter några års uppehåll är Guldstallet tillbaka. En av spelets stora veteraner heter Andreas Alm, och jobbar numera på Svensk Travsport efter att tidigare bland annat haft ett förflutet på Travronden. Andreas Alm tog hem segern 2004 och vann en sprillans ny bil. 

Vilka är dina bästa tips för att lyckas med Guldstallet? 

– När jag vann handlade det egentligen mer om tur. Sedan gick jag ju även till final något av åren efter och något år missade jag finalen precis. Men jag tror att det gäller att hitta nyckelloppen. I år ju därför derbyt och kriteriet väldigt viktiga. Att hitta vinnaren i något av de loppen kommer att vara nyckeln, säger Andreas Alm. 

"Satsa på storloppen" 

I egenskap av jobbet på Svensk Travsport får han själv inte delta i år. Men har ändå tips på bra hästar till årets spelare. 

– Nu har jag inte hunnit kolla igenom exakt hur det ser ut. Oftast är det svårt att få ihop ett stall med hästar för två miljoner kronor. Man behöver hitta Derby- eller Kriterievinnaren på en häst som kostar max 1,5 miljon. Det tror jag är grunden. En sån som Global Trustworthy kan vara ett bra köp, han har spår 12 i försöket. Även Executive Caviar tror jag kan vara bra bland treåringarna.

"Han vinner mycket" 

Vad är det som lockar med Guldstallet?    

– Just meckandet, att få gissa och spekulera om starter och så vidare. 2004 och 2005 jobbade vi med Excel-blad där vi skrev upp hästar som vi trodde skulle starta. På den tiden körde vi också ganska mycket management, vi byggde upp en ekonomi och gick för vissa etapper. Jag minns ett år när jag under sista etappen hade alla byten kvar och typ sju miljoner kronor att handla för. Då kunde man ju i princip plocka så många dyra hästar man ville. 

Vilken kusk och vilken tränare hade du valt i dag? 

– Det är mycket svårare än hästarna. Svante (Båth) är alltid bra, och som kusk... Det är svårt. Det blir ju lite att man tänker på vilka man tror vinner storloppen. Jorma Kontio för 750 000 som jag tror kör Global Trustworthy i Derbyt kan vara väldigt bra. Han vinner ju mycket lopp rent generellt. 

"Försökte sälja på Blocket..." 

Bilen som Andreas Alm vann 2004 hade han dock ingen nytta av. Han hade inget körkort. 

Har du hunnit skaffa körkort sedan dess?  

– Nej. 

Inte? 

– Jag sålde den på en gång.    

Du hade inga planer på att behålla den? 

– Nej. När jag vann den var jag dessutom student uppe i Umeå och hade varken pengar eller tid till att ta körkort. Att ha en sprillans ny bil ståendet fanns det inga tankar på. 

Vad sålde du den för? 

– Jag minns inte riktigt, men det var väl för marknadsvärdet ungefär. Jag sålde den till en bilförsäljare på min hemort som i sin tur sålde vidare den. Jag försökte sälja den på Blocket, men då var det miljarders människor som var mer eller mindre oseriösa och försökte pruta. Så till slut gick jag bara till bilhandlaren helt enkelt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag