Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guldklockan är hans trofé: "Riktigt häftigt"

Oskar Kylin-Blom och hederpriset efter segern i Travrondens Guldklocka. Foto: Jeannie Karlsson/Kanal 75

En rafflande final och en överlycklig vinnare.

Oskar Kylin-Blom fick höja körspöet i luften när han tog hem Travrondens Guldklocka bakom hästen Prada Secret.

- Det här har man strävat efter ett helt år, sade 21-åringen som satte punkt för en Solvallakväll där ett system tog hem 4,3 miljoner kronor på V86.

SOLVALLA I GÅR

V86–raden: 5–6–1–10–8–5–10–7 (lopp 4–11)

8 rätt: (1,00) 4 207 814 kr

7 rätt: (142,0) 12 977 kr

6 rätt: (5 382) 685 kr

Omsättning: 14 982 204 kr

* * *

V5–raden: 1–10–8–5–10 (lopp 6–10)

5 rätt: (8,82) 73 056 kr

Omsättning: 991 253 kr

* * *

V4–raden: 8–5–10–7 (lopp 8–11)

4 rätt: (116,4) 6 641 kr

Omsättning: 1 030 952 kr

* * *

V3–raden: 5–10–7 (lopp 9–11)

3 rätt: (161) 770 kr

Omsättning: 165 360 kr

Det är inte ofta som kvällens höjdpunkt dröjer till sista loppet.

Finalen av Guldklockan är sedan det nya upplägget med finallopp infördes ett undantag.

Lärlingarnas största stund på Solvalla utmynnade i ett dramatiskt upplopp där Frank Nilsson länge hade greppet med ledande Long Knight och Petter Karlsson avslutade snabbast längst ut i banan bakom Captivating Ås.

"Riktigt häftigt"

Men kusken som fick sträcka armen i skyn satt däremellan och lyckades hålla igång Prada Secret tillräckligt för att ha huvudet först över mållinjen efter en resa i fjärde par utvändigt.

- Det här var riktigt häftigt, jublade Oskar Kylin-Blom, som nu krönte sin hittills främsta säsong i sulkyn då han tidigare under kvällen passerat den magiska miljongränsen i inkörda pengar.

- Det här har man strävat efter ett helt år, eller egentligen ända sedan man blev lärling. Det är det största vi lärlingar har att köra om så det är klart att man vill vinna. När jag vred ut i fjärdespår blev det som en ny häst, då tänkte jag att ”jag ska inte förlora i dag”.

Mer väntat den här gången

Årets guldklockevinnare jobbar till vardags hos Claes Sjöström och hade som största merit tidigare V75-vinsten med 105-oddsaren Lady Lee i somras.

Den gången kunde Kylin-Blom inte hålla tårarna tillbaka, nu var han mer samlad. Kanske för att triumfen var mer väntad.

- Jag vann ju första loppet med en häst som Stefan Persson tränade så då tänkte jag att det lär jag väl göra en gång till, förklarade vinnaren sitt lyckade val av Prada Secret, samtidigt som han stolt visade upp sin nya trofé.

Tog potten med mobiltelefonen

Den första vinnaren som också ingick i V86-spelet var Tyson November där Kylin-Blom onekligen gick på knock med att dra konkurrenterna möra från ledningen.

Det räckte till delad förstaplats i ”semifinalserien” där Guldklockans enda tjej Paula Pettersson blev lika lyckosam efter att ha rivstartat med att sätta dit Causton efter en perfekt smygare.

Snyggt och avvaktande körde även Fredrik Claesson när han tog hem den tredje avdelningen med Mon Cherie Broline.

Men frågan är om inte kvällens bedrift ändå gjordes av en person många mil från Solvalla.

Åtminstone borde den V86-spelare i Norrbotten som lämnat in ett system via sin mobiltelefon kunna unna sina nära några extra julklappar i år.

Systemet, som kostade 90 kronor och innehöll två ogarderade lopp, stod nämligen ensamt kvar efter den avslutande avdelningen och gav 4 382 756 kronor tillbaka.

"Hockey" fixade skrällen

Den största anledningen till att raden blev omöjlig för övriga var Håkan Eriksson och Fast Agnes - som verkligen gjorde skäl för sitt namn när hon växlade hela fältet över upploppet efter en resa i fjärde inner.

- Det var på tiden. Nu fick hon ett smyglopp, då är hon riktigt snabb en bit, förklarade ”Hockey” efter sitt första besök i Solvallas vinnarcirkel på över ett år.

- Jag fyllde 60 år i maj och hade sedan länge bestämt mig för att minska ner rörelsen då. Vi kommer att hålla på många år till, men med ett lite mindre antal hästar. Nu jobbar jag lite lagom och trivs jättebra.

Att jobba ”lagom” är knappast något man kan beskylla landets två segerrikaste kuskar för. Björn Goop och Jorma Kontio har båda kört över 2 000 lopp i år och kunde nu snygga till statistiken ytterligare med varsin V86-dubbel.

 

Av Robin Johansson/Kanal 75