Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guide: Allt du behöver veta inför PdA-kvalen

Calle Crown trivs i Frankrike – på söndag kan han kvala in till Prix d'Amerique
Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

På söndag börjar uppladdningen inför Prix d’Amérique.

Men vilka hästar får egentligen kvala in till världens tuffaste travlopp? 

En av hästarna som tar chansen på söndag är Tomas Malmqvists sexåring Calle Crown – som startar i Prix de Bretagne. 

Prix d’Amérique körs på nationalarenan Vincennes söndag den 31 januari 2021 och det finns lite olika vägar att ta sig till storloppet i Paris. Systemet är annorlunda än i Sverige där hästarna kommer med i loppen på startpoäng och till exempel Elitloppet är ett inbjudningslopp där arrangörerna väljer deltagarna.

Biljetter på spel i sex lopp

I Frankrike får enkelt förklarat de hästarna som tjänat högst pengar var med och till Prix d’Amérique går det att kvala in. De tre främsta från ”B-loppen” Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne och Prix de Belgique är klara för storloppet. Dessutom får vinnaren i femåringsloppet Prix Tenor de Baune och fyraåringsloppet Criterium Continental var sin biljett. Dessa lopp körs i mellandagarna.

Totalt är det plats för 18 hästar Prix d’Amérique och maximalt kan det vara 14 hästar klara efter kvalificeringsloppen men det är inte givet att vinnarna i fyra- och femåringsloppen vill vara med och normalt tar någon eller några av topphästarna topp tre-placeringar i flera av B-loppen. 

Valacker får stanna hemma

Det medför att fler hästarna får vara med i storloppet på ”pengar”. Eftersom Prix d’Amérique är en avelslöpning är valacker inte välkomna och loppet är öppet fyra till elvaåriga hingstar och ston. För att yngre travare ska ha en chans att komma med på pengar får fyraåringar öka sin startprissumma med 30 procent, femåringar med 20 och sexåringar med tio procent.

På söndag körs första B-loppet

Söndagens Prix de Bretagne är alltså det första kvalloppet till Prix d’Amérique och en svensktränad häst tar chansen. Calle Crown har tävlat starkt på fransk mark men är färsk i den yppersta eliten.

– Om vi någon gång skulle ta chansen att försöka kvala till Prix d’Amérique så är det i första B-loppet. Då brukar inte de bästa hästarna vara i toppform, säger Jägersrotränaren Tomas Malmqvist till Sulkysport

Förutsättningarna i söndagens lopp är 2.700 meter voltstart och förstapriset uppgår till 42.700 euro. I Prix d’Amérique uppgår segerchecken till hela 405.000 euro och titelförsvarare är franske stjärna Face Time Bourbon som körs av Björn Goop.

Goop deltar i söndags lopp bakom norske Moni Viking. Han tränade hästen under en period i somras men på fransk mark står fuxen hos Pierre Vercruysse.

Startlista Prix de Bretagne

1. Valzer di Poggio
2. Feerie Wood
3. Calle Crown (Franck Nivard kör)
4. Fakir du Lorault
5. Diable de Vauvert
6. Moni Viking (Björn Goop)
7. Drole de Jet
8. Looking Superb
9. Feliciano
10. Chica de Joudes
11. Erminig d’Oliverie
12. Delia du Pommereux
13. Bahia Quesnot
14. Tony Gio
15. Carat Williams
16. Davidson du Pont
17. Bilibili
18. Billie de Montfort